Aquest mes de febrer és força càlid de moment i, fins i tot, es va batre el rècord històric de temperatura màxima a l’Observatori Fabra, el dia 3, amb 22,4 ºC.  Per Carnaval seguirà amb la mateixa tendència càlida.

Quan se celebra Carnestoltes?

Carnaval és una celebració lligada al calendari lunar. Per aquest motiu, cada any se celebra una setmana o una altra del calendari, igual que la Setmana Santa. Concretament, aquesta festivitat arriba set setmanes després de la primera lluna plena del solstici d’hivern, dins del cicle que precedeix la quaresma.

Una altra manera de comptar-ho és buscar la primera lluna plena posterior a l’equinocci de primavera, que començarà el 20 de març, és a dir, la lluna plena del dia 8 d’abril. El diumenge següent a aquesta data serà el Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior, el Diumenge de Rams. A partir d’aquesta última data comptem 40 dies enrere i arribem al Dimecres de Cendra, el primer dia de la quaresma i últim del Carnaval. El dijous anterior, és a dir, aquest 20 de febrer, arriba el tradicional Dijous Gras.

Farà fred per Carnaval?

El temps anticiclònic que ens ha acompanyat bona part d’aquest febrer es mantindrà durant el Carnaval. De fet, a partir del cap de setmana es preveu un augment de la temperatura.

Dijous Gras es va registrar un augment de la temperatura diürna, respecte dies anteriors. Els valors màxims van pujar fins als 17 ºC a la majoria de punts de la ciutat.

Dissabte no es preveuen canvis de temperatura, però sí que es podran formar alguns núvols baixos poc importants. Ambient més primaveral al prelitoral i a l’interior que no pas arran de mar.

Diumenge es podrà fregar els 20 ºC, malgrat que no es pot descartar la formació d’alguns núvols baixos matinals. Si es formen seran poc persistents i a partir de mig matí tornaran a imposar-se les clarianes. Durant les hores nocturnes tampoc no es preveu cap gran fredorada, ben al contrari. A la ciutat, els valors mínims estaran entorn als 10 ºC a la majoria de barris.

Els mapes del temps indiquen que entre dimarts i el Dimecres de Cendra podria arribar una massa d’aire una mica més fresca que facilitaria el retrocés dels termòmetres, però sense arribar a valors freds.