El Dijous Gras o Dijous Llarder és el primer dia del Carnaval. En aquesta jornada la tradició és menjar botifarra d’ou i llardons. Es tracta d’aliments lligats als darrers dies abans de començar la quaresma, un període en què la religió cristiana exigia dejuni i no permetia menjar ni ous ni carn. Però què ha quedat d’aquesta tradició a les cases dels barcelonins? Dos xarcuters del Mercat del Clot ens confirmen que moltes famílies continuen fidels a aquesta tradició.

Les vendes de botifarra d’ou es quadrupliquen

La setmana del Carnestoltes, la botifarra d’ou és el producte estrella a les cansaladeries. Josep Maria Salvat, paradista del Mercat del Clot, assegura que en venen tot l’any, però que aquests dies les vendes es quadrupliquen.

“La botifarra d’ou per Dijous Gras és com la rosa per Sant Jordi”

Aquest és un producte de reaprofitament i es va crear per allargar les reserves que tenien les famílies després de la matança del porc. Els petits retalls que en sobraven es barrejaven amb ous i cansalada, i d’aquí va sorgir aquest clàssic del Carnaval. Ara, però, a la botifarra d’ou clàssica s’hi afegeixen altres ingredients com julivert, carxofes, patates, espinacs, trompetes de la mort o pebrots. I els que la troben poc gustosa, ara tenen una opció picant que té molt bona acollida, assegura Salvat.

La coca de llardons, l’altre clàssic d’aquests dies

Un altre producte tradicional que té molta demanda són els llardons, que aquests dies es venen en forma de coca. Dolors Serrano, de la Xarcuteria Ros Castellà, assegura que abans de la quaresma la gent també aprofitava per menjar aquest producte. Els llardons s’obtenen del greix del porc, que es bull en una caldera i després es deixa refredar.

[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”l’altra mirada: Carnestoltes” color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”575430″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”572579″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”573475″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]