hivern 2023 quan comença
Nevada a l'Observatori Fabra el febrer de 2018

Al setembre va començar la tardor, però aquesta estació ja té les hores comptades i segurament, amb l’arribada del fred, t’estàs preguntant quan comença l’hivern 2023. La benvinguda a l’hivern astronòmic la donarem oficialment a finals del mes de desembre.

L’hivern del 2023 començarà divendres, 22 de desembre, a les 04.27 h. Aquesta estació s’allargarà fins al 20 de març del 2024.

L’hivern, l’estació més curta de l’any

L’hivern començarà el dia amb menys hores de sol de l’any. El dia 22 de desembre el sol sortirà a les 8.14 h i es pondrà a les 17.25 h. Tot i ser el dia “més curt” de l’any, el cert és que les tardes ja hauran guanyat prop de quatre minuts respecte del seu mínim, en el que es coneix com el tradicional pas de puça de Santa Llúcia.

Les poc més de 9 h de llum solar del dia més curt de l’any quedaran molt lluny de les més de 15 h de llum del punt oposat, el solstici d’estiu.

També el dia 22 de desembre serà el dia que el sol pujarà menys a l’horitzó. Concretament, només aconseguirà pujar 25º sobre la vertical de Barcelona, un fet que fa que aquest dia es projectin les ombres més llargues de l’any.

L’astronomia de l’estació més freda

El solstici d’hivern ens durà les dues clàssiques pluges de meteors del voltant del cap d’any. La primera, la dels Úrsids, amb un pic màxim en començar l’hivern (nit del 22 al 23 de desembre) i els Quadràntids, amb un pic entre el 3 i el 4 de gener del 2023.

L’hivern ens permetrà veure Júpiter i Saturn al cel. Venus serà complicat d’observar, tan sols es podrà veure en començar l’estació i sempre al final de la matinada. Per la seva banda, Mart i Mercuri quedaran sempre per sota l’horitzó durant les hores nocturnes i no es podran contemplar.

Hi haurà alguna superlluna a l’hivern?

L’hivern no ens deixarà cap superlluna. De fet, tindrem el fenomen invers, microllunes: llunes plenes en ple apogeu, quan la Lluna passa pel punt més llunyà de la seva òrbita al voltant de la Terra. Al gener i el febrer la lluna plena la veurem a més de 405.000 km de distància, molt més lluny que quan tenim superlluna i ho fa a menys de 360.000 km. Això pot fer que les llunes plenes de l’hivern d’enguany es vegin més petites i menys brillants.

La primera superlluna de l’any arribarà el dia 18 de setembre del 2024.

Sense eclipsis tampoc a l’hivern, el primer que veurem serà un eclipsi penumbràtic de lluna, a principis de primavera (25 de març del 2024).

Quin temps farà l’hivern 2023-24?

És evident que és del tot impossible saber quin temps tindrem a l’hivern. Tot i això, els models estacionals ens permeten tenir una lleugeríssima idea de com es pot comportar.

Els models aposten per un hivern més càlid del compte. Per tant, no es trencaria la dinàmica que fa molts mesos que tenim. Pel que fa a la pluja, tampoc sembla que hagi de variar gaire l’escenari. En general, apunten a un hivern una mica més eixut del normal, i això que de per si ja és la segona estació de l’any més seca.

Recorda, però, que el pronòstic estacional té una fiabilitat molt limitada i que el millor és informar-se cada dia del temps que farà.