Albada el solstici d'hivern
Albada el dia del solstici d'hivern de 2018

El proper 21 de desembre donarem oficialment la benvinguda a l’hivern astronòmic. L’inici de l’hivern 2020 serà a les 11.02 h del matí i s’allargarà fins al 20 de març del 2021. Deixarem aleshores enrere la tardor.

L’hivern, l’estació més curta de l’any

L’hivern d’enguany tindrà una durada de 88 dies, 23 hores i 35 min. És sense cap mena de dubte l’estació de l’any més curta, gairebé cinc dies menys que l’estiu, que durarà l’any que ve 93 dies i gairebé 15 hores.

L’estació més curta de l’any començarà també el dia amb menys hores de sol de l’any. El dia 21 de desembre el sol sortirà a les 8.14 h i es pondrà a les 17.25 h. Tot i ser el dia “més curt” de l’any, el cert és que les tardes ja hauran guanyat prop de tres minuts respecte del seu mínim, en el que es coneix com el tradicional pas de puça de Santa Llúcia.

Les poc més de 9 h de llum solar del dia més curt de l’any quedaran molt lluny de les més de 15 h de llum del punt oposat, el solstici d’estiu.

També el dia 21 de desembre serà el dia que el sol pugi menys a l’horitzó. Concretament només aconseguirà pujar 25º sobre la vertical de Barcelona, un fet que fa que aquest dia es projectin les ombres més llargues de l’any.

L’astronomia de l’estació més freda

El solstici d’hivern entrarà per la porta gran des del punt de vista astronòmic, amb una alineació perfecta de Júpiter i Saturn, que es veuran al cel gairebé un darrere l’altre, totalment junts, un fet que no passava des de l’any 1623, fa gairebé 400 anys.

L’hivern no ens deixarà cap superlluna ni cap solstici. Tot i això, durant el 2021 tindrem l’oportunitat de gaudir d’un eclipsi anular de sol a la primavera (10 de juny del 2021) i un eclipsi parcial de lluna a la tardor (19 de novembre del 2021), tots dos visibles parcialment des de Barcelona.

La primera superlluna de l’any arribarà el 27 d’abril del 2021.

Quin temps farà l’hivern 2020-2021?

És evident que a dia d’avui és del tot impossible saber quin temps tindrem el proper hivern. Tot i això, els models estacionals ens permeten tenir una lleugera idea de com es pot comportar.

Anomalia de temperatura per al període desembre 2020 – febrer 2021. Font: NOAA

Així, tant el model americà com l’europeu van de la mà en un hivern sense fred a Europa, amb una gran anomalia positiva a Escandinàvia i Rússia. A casa nostra, en canvi, els dos models aposten per un hivern normal des del punt de vista termomètric, cosa que no deixaria de ser noticiable després de diversos hiverns sense hivern.

Per contra, els models aposten per un hivern més aviat escarransit des del punt de vista pluviomètric.