hivern 2022 quan comença
Nevada a l'Observatori Fabra el febrer de 2018

Començada ja la tardor, potser ja t’estàs preguntant quan comença l’hivern 2022. La benvinguda a l’hivern astronòmic la donarem oficialment a finals del mes de l’any, concretament, el dia 21 de desembre a les 22.48 h. Aquesta estació s’allargarà fins al 20 de març del 2022.

L’hivern, l’estació més curta de l’any

L’hivern començarà el dia amb menys hores de sol de l’any. El dia 21 de desembre el sol sortirà a les 8.13 h i es pondrà a les 17.24 h. Tot i ser el dia “més curt” de l’any, el cert és que les tardes ja hauran guanyat prop de tres minuts respecte del seu mínim, en el que es coneix com el tradicional pas de puça de Santa Llúcia.

Les poc més de 9 h de llum solar del dia més curt de l’any quedaran molt lluny de les més de 15 h de llum del punt oposat, el solstici d’estiu.

Lluna plena d’octubre 2022: Quan és? Dia i hora per veure-la
A més de la lluna plena, també es podran veure a ull nu planetes com Saturn, Júpiter o Mart

També el dia 21 de desembre serà el dia que el sol pugi menys a l’horitzó. Concretament només aconseguirà pujar 25º sobre la vertical de Barcelona, un fet que fa que aquest dia es projectin les ombres més llargues de l’any.

L’astronomia de l’estació més freda

El solstici d’hivern ens durà les dues clàssiques pluges d’estels del voltant del cap d’any. La primera, la dels Úrsids, amb un pic màxim al començar l’hivern (nit del 22 al 23 de desembre) i els quadràntids, amb un pic entre el 3 i el 4 de gener de 2022.

L’hivern ens permetrà veure Mart, Júpiter i Saturn al cel durant l’inici de l’estació. Venus, complicat de veure a finals de desembre, s’anirà veient progressivament a mesura que ens apropem a la primavera.

L’hivern no ens deixarà cap superlluna. De fet, tindrem el fenomen invers, microllunes: llunes plenes en ple apogeu, quan la Lluna passa pel punt més llunyà de la seva òrbita al voltant de la Terra. Al gener i el febrer la Lluna plena la veurem a més de 405.000 km de distància, molt més lluny que quan tenim superlluna i ho fa a menys de 360.000 km. Això pot fer que les llunes plenes de l’hivern d’enguany les veiem més petites i menys brillants.

El temps a Barcelona: previsió per a demà i 7 dies més

Tot i això, durant el 2022 tindrem l’oportunitat de gaudir d’un eclipsi total de lluna el 16 de maig del 2022 ( parcialment visible des de Barcelona) i un eclipsi parcial de sol el 25 d’octubre del 2022 (visible testimonialment a Barcelona)

La primera superlluna de l’any arribarà el dia 1 d’agost del 2023.

Sense eclipsis tampoc a l’hivern, el primer que veurem serà un eclipsi penumbràtic de Lluna, ja entrada la primavera (5 de maig del 2023).

Quin temps farà l’hivern 2022-23?

És evident que a dia d’avui és del tot impossible saber quin temps tindrem el proper hivern. Tot i això, els models estacionals ens permeten tenir una lleugeríssima idea de com es pot comportar.

Anomalia de temperatura per al període desembre 2022 – febrer 2023. Font: NOAA

Els models aposten per un hivern una mica més suau del que hauria tot i que sense grans diferències. Mapes en mà, seria febrer el mes que més s’ajustaria al que és habitual.

Els models aposten per un hivern amb una pluviometria habitual. La segona estació més seca de l’any a casa nostra (després de l’estiu) no presenta grans anomalies.

Recordeu però que el pronòstic estacional té una fiabilitat molt limitada i que el millor és informar-se cada dia del temps que farà.