fred hivern neu Barcelona 2018
Nevada a l'Observatori Fabra el febrer de 2018

Serà al desembre quan donarem oficialment la benvinguda a l’hivern astronòmic. L’hivern 2021 comença el 21 de desembre a les 16.59 h de la tarda i s’allargarà fins al 20 de març del 2022 a les 16.33 h. Deixarem aleshores enrere la tardor.

L’hivern, l’estació més curta de l’any

L’hivern començarà el dia amb menys hores de sol de l’any. El dia 21 de desembre el sol sortirà a les 8.13 h i es pondrà a les 17.24 h. Tot i ser el dia “més curt” de l’any, el cert és que les tardes ja hauran guanyat prop de tres minuts respecte del seu mínim, en el que es coneix com el tradicional pas de puça de Santa Llúcia.

Les poc més de 9 h de llum solar del dia més curt de l’any quedaran molt lluny de les més de 15 h de llum del punt oposat, el solstici d’estiu.

També el dia 21 de desembre serà el dia que el sol pugi menys a l’horitzó. Concretament només aconseguirà pujar 25º sobre la vertical de Barcelona, un fet que fa que aquest dia es projectin les ombres més llargues de l’any.

L’astronomia de l’estació més freda

El solstici d’hivern ens durà les dues clàssiques pluges d’estels del voltant del cap d’any.

La primera, la dels Úrsids, amb un pic màxim el primer dia de l’hivern (nit del 21 al 22 de desembre) i els quadràntids, amb un pic entre el 3 i el 4 de gener de 2022.

L’hivern ens permetrà veure Venus i Júpiter al cel durant l’inici de l’estació, i també Mart, especialment a mesura que avancin els mesos.

L’hivern no ens deixarà cap superlluna ni cap eclipsi. Tot i això, durant el 2022 tindrem l’oportunitat de gaudir d’un eclipsi total de lluna el 16 de maig del 2022 ( parcialment visible des de Barcelona) i un eclipsi parcial de sol el 25 d’octubre del 2022 (visible testimonialment a Barcelona)

La primera superlluna de l’any arribarà el 14 de juny del 2022.

Quin temps farà l’hivern 2021-22?

És evident que a dia d’avui és del tot impossible saber quin temps tindrem el proper hivern. Tot i això, els models estacionals ens permeten tenir una lleugera idea de com es pot comportar.

Anomalia de temperatura per al període desembre 2021 – febrer 2022. Font: NOAA

Els dos models aposten per un hivern una mica més suau del que hauria tot i que sense grans diferències. Mapes en mà, seria desembre el mes que més s’ajustaria al que és habitual i febrer el que acumularia una desviació positiva més àmplia.

Els models aposten per un hivern amb una pluviometria habitual. La segona estació més seca de l’any a casa nostra (després de l’estiu) no presenta grans anomalies.

Recordeu però que el pronòstic estacional té una fiabilitat molt limitada i que el millor és informar-se cada dia del temps que farà.