Foto: @gimonpin

La matinada de dimecres i dijous s’ha pogut veure la Lluna, en fase decreixent i ben acompanyada: al sud pel planeta Saturn i al nord per Júpiter i Mart.

Fins quan seran visibles Saturn, Júpiter i Mart?

L’astrònom i divulgador científic Joan Antón Català ens ha explicat que la conjunció que s’ha vist aquest dies amb Saturn, la Lluna, Júpiter i Mart s’ha acabat. A partir de divendres la Lluna estarà més baixa i ja quasi no es veurà sobre l’horitzó. De totes maneres, la conjunció entre els tres planetes sí que continuarà brillant al cel al llarg dels propers mesos.

Català explica que la Lluna es tornarà a agrupar als planetes el mes de març, especialment el dia 18, quan es preveu hi hagi aquest cel:

Font: Joan Antón Català

Què hem de fer per poder veure Saturn, Júpiter i Mart?

La conjunció dels tres plantes és visible si mirem en sentit est unes hores abans de la sortida de sol. Aquest dijous el sol ha sortit a les 7.40 h i durant els propers dies sortirà uns minuts més aviat.

Saturn es troba una mica baix en l’horitzó, per aquest motiu potser és millor situar-se en un lloc una mica elevat, lluny d’edificis alts o arbres que puguin obstaculitzar-ne la visió. També cal evitar llocs massa il·luminats.

Júpiter i Mart es troben més alts, però a mesura que avancin els dies aniran apropant-se mútuament.

Aquest cap de setmana es podran veure perfectament, ja que no es preveuen nuvolades que puguin deixar el cel tapat.