Neu granulada a les platges de Barcelona el febrer de 2018

El solstici d’hivern va suposar un canvi de tendència pel que fa al temps. Des de llavors, el termòmetre ha marcat valors plenament hivernals i el vent també ha estat notícia en molts moments. El temps no sembla que vulgui estabilitzar-se de cara als pròxims dies, ans al contrari, els primeres dies del 2021 es mantindran força moguts.

Flocs de neu a Collserola el primer dia de l’any | DIRECTE

Inestabilitat i fred intens entre el dia de Cap d’Any i Reis

Els models continuen indicant que, com a mínim fins el cap de setmana de després de Reis, continuarem immersos en un context de baixes pressions i de temps inestable i fred.

La temperatura, que ja ha tornat a baixar de forma clara, tocarà fons entre entre dilluns 4 de gener i el dia de Reis.

L’ambient serà de rigorós hivern arreu, amb glaçades que arribaran al prelitoral i s’acostaran també a alguns trams costaners. La temperatura podria ser més baixa, fins i tot que la de la primera tongada de fred de Nadal i el dia de Sant Esteve.

Entre dilluns 4 i Reis, noves opcions de neu a tocar el mar?

Els mapes acostumen a presentar incertesa i ambigüitat en la possibilitat de xàfecs fregant la costa, però tot indica que hi ha opcions de precipitacions a casa nostra que coincidirien amb el el punt àlgid de l’aire fred.

Es tractaria de xàfecs i ruixats irregulars, amb alguna calamarsada o neu granulada. No es preveu cap gran nevada ni grans quantitats, però sí que existeix aquesta possibilitat de ruixats de curta durada i intermitents.

La cota de neu voltaria els 100 o 200 metres, tot i que puntualment no es descarta que pugui ser més baixa en moments intensos de precipitació en què literalment es desploma l’aire fred (si és que finalment arriba a ploure)

Ara per ara, veiem ‘dos moments’ amb aquestes opcions de xàfecs aquí a Barcelona:


-dilluns al vespre, amb l’entrada de fred intens a capes altes.

-Sobretot dimarts 5 de gener, bé al matí i també especialment al vespre. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès, en aquest sentit, un avís per neu.

Així doncs, els amants del “faroling” podran practicar aquest mètode, ja que aquests moments coincideixen amb hores de foscor i només els fanals ens desxifraran si cau precipitació i de quin tipus és.

Aquesta situació es deu a la combinació de les baixes pressions en superfície, aire molt fred en altura i el fenomen del rebuf, que serà el responsable de generar precipitacions a prop de la costa sobretot dimarts 5 de gener, en trams compresos entre la Costa Brava i el massís del Garraf.

A partir de Reis: els dos models de referència ja coincideixen en una pertorbació activa entre el 7 i el 9 de gener

Els mapes del temps de referència, el centre europeu i el GFS, comencen a convergir en una escenari relativament similar a partir de Reis. Fins avui, no es posaven gaire d’acord en la cronologia, el posicionament i trajectòria d’una baixa.

Els dos models meteorològics ens marquen una profunda baixa entre el Golf de Cadis i el nord de les Illes Canàries que impulsaria humitat cap a casa nostra.

La barreja d’humitat i fred donarà neu…però probablement no a tot arreu

Són molts els models meteorològics que apunten la barreja esperada d’humitat i fred a partir del dia de Reis.

Malgrat tot, sembla que la massa humida guanyaria la partida a la freda amb massa velocitat com per permetre veure neu a cotes baixes a la costa i el prelitoral, tot i que en un primer moment no se’n descarten a uns 500 m aproximadament.

A l’interior la situació podria ser diferent, i l’aire fred podria quedar captiu més hores i permetre que la cota de neu se situés més avall.

Les precipitacions començarien a visitar Catalunya dijous 7, sobretot a la tarda, i seria divendres 8 i i dissabte 9 els dies amb més opcions de pluja i neu més general.

A tants dies vista però, la fiabilitat és realment baixa amb moltes opcions que pugui variar el pronòstic, tant pel que fa a la quantitat de fred com de precipitació, els dos grans factors que cal veure com s’acaben barrejant finalment.

El seguiment dels models meteorològics serà clau els pròxims dies per treure’n l’entrellat.

L’ondulació del “jet stream” afavoreix l’arribada de borrasques

El corrent en jet, o “jet stream”, és un gran flux d’aire que s’emplaça a uns deu quilòmetre d’altura i que acostuma a circular —amb algunes ondulacions— d’oest cap a est. Va a gran velocitat, sovint a més de 200 km/h, motiu pel qual el solen aprofitar alguns avions per estalviar combustible. El gruix d’aquest corrent és limitat, de pocs quilòmetres, i l’amplada sol ser de pocs centenars de quilòmetres. De corrents en jet n’hi ha diversos que encerclen el planeta, per bé que és el jet polar el que condiciona més el temps a casa nostra i a la resta del continent europeu.

El corrent en jet separa la massa d’aire tropical càlida del sud de la polar més freda i inestable del nord, i també dona lloc a anticiclons i borrasques.

Les ondulacions d’aquest corrent faciliten l’arribada de borrasques i d’aire fred a latituds baixes –tal com està passant aquests dies– o bé, contràriament, d’aire més càlid i temps estable a latituds altes.