La profunda pertorbació britànica Bella ens està afectant de manera indirecta amb ratxes de vent molt fortes i una alteració marítima molt important.

Protecció Civil ha rebut més de 120 trucades de la ciutat de Barcelona per incidències relacionades amb caiguda d’arbrat, vidres trencats, cobertes o tendals destrossats o altres elements de l’espai urbà que han volat i han ocupat la via pública. Els Bombers de Barcelona han rebut 97 avisos des fins les 16.30h de la tarda relacionats amb aquest episodi de vent i l’Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla bàsic d’emergència municipal per ventades en fase d’alerta.

També Protecció Civil manté el pla Ventcat en alerta per les fortes ventades i el pla Procicat en prealerta per l’onatge a tot el litoral.

Parcs tancats i activitats suspeses

El vent fort ha assolit ratxes de 85 km/h a la Vila Olímpica, 81 km/h a l’Hospital Dexeus o 78 km/h al Raval. Això ha obligat l’Ajuntament a tancar els parcs de la ciutat preventivament. El primer ha estat el Parc de la Ciutadella.

També s’han hagut de tancar algunes activitats relacionades amb Nadal com la Fira de Reis de la Gran Via on alguns comerciants s’han animat a obrir a partir de les 18:00 h d’aquest dilluns. També s’ha vist afectada la Fira de Consum Responsable de la plaça de Catalunya que ja no tornarà a obrir fins dimarts i l’espai dels Reis d’Orient al Fòrum que només ha pogut rebre el primer grup d’aquest dilluns al matí, abans de tancar per les fortes ratxes de vent. Les persones que tenien reserva per a l’espai reial, un total de 7.600, podran accedir-hi qualsevol altre dia mostrant l’entrada. L’accés s’haurà de fer a través de la porta d’incidències.

També estan tancats el Zoo de Barcelona i el telefèric, i s’han suspès els espectacles previstos a la carpa de Nadal de la plaça de Llibertat Ròdenas.

Vidres trencats i arbres tombats

Les ratxes de vent també han tombat arbres a diferents punts de la ciutat, com aquest a Sant Martí.

vent arbre caigut sant marti

La caiguda d’aquest altre arbre al carrer de Balmes, a tocar de Pelai, ha deixat inutilitzables tres carrils de la circulació.

El vent també ha afectat vidres de balcons, cobertes, tendals i alguns elements de l’espai urbà que ocupen la via pública.

Actuació dels Bombers al carrer de Ramon Turró

Ensurt a l’escola Grèvol

A Sant Martí, el vent ha fet caure un sostre de l’Escola Grèvol —situada al passeig del Taulat. Segons unes imatges gravades pel veïnat, el sostre ha cedit però no ha ferit ningú perquè és la coberta del pati i no hi havia ningú.

En altres punts de Sant Martí —així com també ha passat a altres zones de Barcelona— el vent ha deixat la imatge de rengleres de motos caigudes les unes sobre les altres.

motosharing motos caigudes vent

Semàfor caigut a la Diagonal

A banda dels arbres i de les motos, altres elements de l’espai públic també han patit els efectes del vent. És el cas d’un semàfor de l’avinguda Diagonal, a la confluència amb el passeig de Sant Joan, que ha caigut a terra.

semafor vent caigut

Onades de fins a tres metres

El segon element meteorològic destacat és l’onatge. El Servei Meteorològic de Catalunya manté activats diferents avisos per mal estat del mar, amb onades que han superat els quatre metres a la boia de Ports de l’Estat situada davant la costa barcelonina.