Aquest diumenge al matí el Parc de Collserola estava ple de visitants que aprofitaven el cap de setmana per fer esport o passar el dia amb la família. Les afectacions que els aiguats del passat 18 de desembre van deixar en els camins de la muntanya no han estat un impediment per gaudir de la natura. Com és de costum, des de primera hora es podien veure bicicletes, gent d’excursió i d’altres que feien pícnics en l’entorn del parc.

Des de principis de setmana, s’estan portant a terme tasques de manteniment per tornar a habilitar els camins i espais de Collserola afectats per la pluja torrencial. Avui mateix, l’ADF de Sant Cugat retirava un arbre que havia caigut sobre el cable de fibra òptica en el camí que va de Can Borrell a Sant Medir. En Roger Roca, cap de grup d’intervenció de l’ADF de Sant Cugat, assegura que les fortes tempestes van deixar malmesos molts arbres que al llarg d’aquest dies han acabat cedint. Tot i els esforços dels equips de conservació del parc, encara queda molta feina per fer.

La quantitat d’aigua ingent que va caure en poc temps fa que encara hi hagin molts camins amb tolls i restes de la tempesta. De fet, es calcula que la pluja acumulada entre el dijous 17 i el dissabte 19 podria haver arribat als 300 litres en alguns llocs de Cerdanyola, una quantitat que arriba gairebé a la meitat de la que cau en tot un any.

Principals rutes afectades

Els camins amb més incidències són els següents: el que va de Can Cerdà a Can Güell (A13), de Torre Gresa a l’àrea de lleure del Torrent de Can Coll (A11) i d’aquesta àrea a Can Codina (A09), el B9 des de la carretera d’Horta a Cerdanyola a l’enllaç amb el B11, els del barri de Canaletes (Cerdanyola) a Can Catà (A05) i a Serra na Joana (A18), el de Flor de Maig a Can Calders (B07-B13), el de Can Borrell a Sant Medir (B05), el de Sant Cugat (plaça Rotary) a Can Borrell (B06) i el del Turó de Montcada (H02).

Un any de temporals excepcionals

Aquest 2020 va començar amb una borrasca històrica; el Glòria. La destrucció que va generar a Collserola van ser preocupants. A l’abril, un segon aiguat va provocar destrosses als camins i afectacions considerables. Aquest últim s’ha sumat a una llista de contratemps que han fet que aquest any, hagi estat nefast pel parc. Cada any, s’hi inverteixen 145.000 € en manteniment ordinari i en els dos últims s’hi han hagut de fer inversions extraordinàries per fenòmens meteorològics més extrems atribuïbles al canvi climàtic.