Sortida de sol des de l'Observatori Fabra aquest 1 de desembre. Foto: Alfons Puertas

El dia de Nadal d’enguany, sense superar cap gran rècord i sense fer un fred excessiu, tindrà el dubtós honor de ser el més fred dels darrers deu anys.

Màximes per sota dels 10 ºC

La dada de temperatura màxima del dia de Nadal a l’Observatori Fabra d’aquest 2020 ha quedat en 8,3 ºC. No és en cap cas una dada extremadament baixa, però cal remuntar a 2010 per trobar-ne una inferior (aleshores 8,3 ºC)

Es tracta d’una temperatura que hauria estat considerada normal en el segle XX, però que en el present segle és gairebé una utopia en un dia que s’ha escalfat de mitjana 3,5 ºC en un segle.

En el present segle XXI només el 2001 (extremadament fred), el 2005 i el 2010 han tingut una temperatura màxima inferior a la d’aquest 2020.

Les mínimes, al vespre

L’entrada d’aire fred ha estat una evidència durant el dia de Nadal, però sobretot un cop ha marxat el sol, quan la temperatura ha començat a caure en picat.

Tant és així, que la temperatura mínima, de 3,3ºC, s’ha donat cap a les 21.30 h i encara ha corregit una mica més la temperatura mitjana del dia, que s’ha situat en 5,8ºC, també la més baixa dels darrers 10 anys.

El vent ha impedit que el mercuri baixés més

L’entrada de vent del nord i nord-oest a partir de les 21.30 h ha impedit un refredament nocturn més evident a l’Observatori Fabra. De fet, a les 2 de la matinada la ratxa màxima ha assolit els 57 km/h.

A l’aeroport, mitjana de 9,5ºC

En el cas de l’aeroport del Prat la temperatura d’aquest dia de Nadal, tot i ser freda, és més recurrent que en el cas de l’Observatori Fabra

La temperatura mínima ha estat de 6ºC, mentre que la màxima, de 13ºC. Aquests valors donen una mitjana del dia de 9,5ºC. Així doncs, el Nadal de 2020 ha quedat clarament per sota respecte dels darrers anys, però trobem un Nadal més fred que l’actual els anys 2014, 2011 i el 2010.

Aquestes dades posen de manifest que el Nadal d’enguany és, en còmput global, un any normal des del punt de vista del fred. Ara bé, comparat amb l’escalfor dels darrers anys (amb màximes de fins i tot més de 20 ºC l’any passat) és evident que es pot parlar també d’un Nadal força fred.