L’efecte fogony o “föhn” és molt habitual a les valls dels Pirineus que es troben orientades al nord-sud de forma perpendicular a la serralada. Aquest Sant Esteve s’ha produït aquest fenomen a la vall de la Noguera Pallaresa, de manera que Sort ha enregistrat una temperatura màxima de 10 ºC, mentre que Vielha s’ha quedat amb 0 ºC i una humitat alta, del 67 %.

La configuració sinòptica que produeix aquest fenomen local es basa en una situació de nord, amb vent que xoca literalment conta la serralada pirinenca i es veu obligat a travessar-la.

Mapa isobàric i geopotencial de Wetterzentrale de dissabte, 26 de desembre, al migdia

Aquest vent del nord arriba fred i molt humit al vessant atlàntic dels Pirineus, de manera que deixa una temperatura molt baixa a la Val d’Aran, per això Vielha ha tingut una màxima de 0 ºC. Aquest vent, en ser perpendicular a la serralada pirinenca, es troba amb aquesta barrera de muntanyes que ha de travessar d’alguna manera. Així doncs, ascendeix pel port de la Bonaigua i es refreda a raó de 0,6 ºC cada 100 metres (ja que les lleis de l’atmosfera sense inversió tèrmica ens diuen que l’aire saturat es refreda a mesura que guanya altitud a aquest ritme). Així doncs, l’estació de la Bonaigua, a 2.272 m d’alçada, ha tingut una màxima de -10 ºC. En refredar-se, el vapor d’aigua es condensa i es formen núvols al vessant nord del Pirineu.

A partir d’aquí, el vent del nord ja ha travessat l’obstacle muntanyós i ara li toca baixar, però canvia totalment les característiques d’origen i provoca un canvi meteorològic microlocal molt important. A mesura que va baixant, va perdent humitat i es va escalfant a raó d‘un grau cada 100 metres, de tal manera que arriba a Sort ressec i reescalfat. Aquest fet explica que la màxima hagi estat de 10 ºC, amb una humitat del 27 %.

Això també succeeix a altres valls pirinenques com la de la Valira, a l’Alt Urgell; la de Boí, a l’Alta Ribagorça, o la del Bastareny, al Berguedà.

‘Vent d’Espanya’: el fogony aranès

Aquesta situació de ‘reescalfament’ de la massa d’aire també es produeix a la Vall d’Aran però amb vents de component sud, que han de travessar muntanyes de més de 2.500 metres d’alçada; el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de sant Maurici és la barrera geogràfica que els vents del sud han de remuntar per tornar a baixar més suavitzats a l’Aran. En aquests casos, l’Alta Ribagorça enregistra un ambient més fred i humit que el cantó aranès.

Vent del sud a la Vall d’Aran (7/12/2021). Model AROME Meteociel

Així doncs, l’efecte fogony és un fenomen meteorològic causat per un factor purament geogràfic i natural. Tot i així, el vent o les masses d’aire també pateixen modificacions i alteracions per factors humans, com l’existència d’infraestructures de mobilitat com el metro de Barcelona.