Fa dies que els homes del temps i les xarxes anuncien una gran onada d’aire fred que afectarà de ple bona part del centre i el nord d’Europa, i que encara està per veure encara si arribarà a Catalunya, i en quina mesura ho farà.

Malgrat que el terme onada d’aire fred és un mot usat de forma àmplia, no hi ha una única definició estricta. Fa referència, sens dubte, a un episodi de certa durada -normalment de més de tres dies- marcat per temperatures anormalment baixes, i que afecten una extensa regió. No hi ha un llindar de temperatura concret a partir del qual es considera onada d’aire fred, depèn de cada indret o municipi ja que, per exemple, no és el mateix que el termòmetre es desplomi fins a zero graus a Barcelona que a la ciutat de Vic.

Massa d’aire fred

Una massa d’aire és un gran cos d’aire -de base molt ampla o extensa i de relativament poca altura- que abasta milers de quilòmetres i que, pel fet d’haver estat durant molt de temps en una regió origen -o font- ha adquirit unes característiques de temperatura i humitat determinades.  Aquestes característiques varien de forma lenta en un pla horitzontal, és a dir, la massa d’aire varia poc en desplaçar-se cap a altres zones.

Les masses d’aire es gesten, així doncs, en extenses regions on l’aire s’estanca i s’hi acumula durant uns quants dies, un fet que es produeix  en àrees afectades per un anticicló. Un cop formades, poden moure’s i assolir zones molt allunyades d’aquesta regió sense perdre les principals característiques que la defineixen.

Masses d’aire que afecten Catalunya

La posició de Catalunya -situada en una latitud mitjana-  fa que al llarg de l’any, en funció de com es col·loquin els anticiclons i les borrasques, ens puguem veure afectats per diversos tipus masses d’aire: la massa d’aire tropical marítim, la tropical continental, la massa d’aire polar marítim, la continental, la massa d’aire àrtic marítim, la continental i finalment la massa d’aire mediterrani.

Les masses d’aire que aporten temperatures més baixes a casa nostra són les que es gesten en latituds altes i damunt de terres continentals, lluny de mars o oceans. Cal destacar, en aquest sentit, la massa d’aire àrtic continental, que es forma al nord de Rússia o bé directament damunt el nord-oest de Sibèria.

Les onades d’aire fred més extremes que ha viscut Catalunya han estat a causa de l’arribada d’aquest tipus de massa d’aire, coneguda també com a massa siberiana.

Una gran onada de fred afectarà Europa la setmana vinent

Una irrupció d’aire fred afectarà de forma directa el nord i el centre del continent a partir del cap de setmana, però sobretot al llarg de la setmana que ve. Es preveu que toqui de ple els països de centre d’Europa, però també d’altres com Polònia, Alemanya, els Països Baixos, Bèlgica França i fins i tot el Regne Unit.

Els models meteorològics no s’acaben de posar d’acord si afectarà també el nord de la península i Catalunya, ni en quina mesura ho farà. Hi ha disparitat entre els models i i molta incertesa encara, però sens dubte es tracta d’una situació realment interessant i complexa que caldrà anar seguint minut a minut els pròxims dies.