Faroling-Comando-Tibidabo

Podríem considerar el “faroling” com una pràctica meteorològica que consisteix a observar atentament els fanals i constatar empíricament si cau precipitació en forma de neu i verificar així les previsions meteorològiques. Així doncs, s’ha de produir la conjunció de dos elements imprescindibles per fer aquesta pràctica: temperatura molt baixa i presència de precipitació. Això sí: l’essència és fer-ho de nit quan està previst que hi hagi precipitació.

Aquest terme de moment no està acceptat dins del diccionari general de la llengua catalana però és ben conegut i utilitzat dins del món meteorològic, tant dins del sector professional com dels aficionats.

De ben segur que la gent ha mirat si neva a través dels fanals des de sempre, però l’origen del concepte es remunta a abans de l’existència de les xarxes socials i el trobem en els fòrums de meteorologia a principis del segle XXI: una plataforma que unia i connectava centenars d’aficionats i apassionats a la meteorologia.

El grup Comando Tibidabo de Barcelona és practicant del “faroling” en moments nocturns en què hi ha possibilitat de neu a cotes baixes a Barcelona i es pot veure nevar a sectors com el Tibidabo, i només el llum dels fanals permet percebre si aquesta precipitació és líquida o sòlida.

Àlex Marquina, membre del grup Comando Tibidabo, afirma a betevé que “el ‘faroling’ és la primera sensació de veure neu quan cau precipitació i els fanals et permeten copsar si és pluja o neu”.

Observar en nocturnitat si neva a través dels fanals no només es porta a terme a casa nostra, sinó també en altres indrets de l’estat espanyol, en què l’interès i l’afició per la meteorologia també són importants.

El 2018 va ser un hivern intens de “faroling” a Barcelona. Es van produir sis nevades i l’última va ser el 20 de març amb 12 cm de neu a l’Observatori Fabra.