Aquest dilluns hem tingut una situació meteorològica que de tant en tant acostuma a passar i ens deixa sorpreses “blanques” en cotes molt més baixes del que calculen els models. El meteoròleg Aleix Serra del Servei Meteorològic de Catalunya ho explicava així al seu compte de Twitter:

Ens ha arribat un front càlid des de l’Atlàntic després d’una nit amb grans clarianes, que ha permès un efectiu refredament nocturn, amb temperatures mínimes que han baixat per sota dels 0 graus a tot l’interior.

Aquest front càlid ha tapat el cel a les últimes hores de la matinada i ha provocat que l’aire fred quedés retingut, de tal manera que la massa de núvols s’ha encavalcat per sobre d’aquest aire fred captiu.  Dit d’una altra manera: els núvols actuen com una mena de tapadora i impedeixen que l’aire fred marxi i impossibiliten que la temperatura pugi. La clau d’aquesta situació és que el front d’enguany ha arribat més actiu i carregat d’humitat; per tant, s’han conjuntat dos factors: la precipitació i les temperatures baixes.

   

El resultat: enfarinades en cotes de 400-500 metres a la Noguera, el Pallars Jussà, el Segre Mitjà, punts de l’Alta Anoia i el Solsonès. S’ha vist nevar n capitals de comarca com Tremp i Solsona. 

Aquesta configuració meteorològica de massa de núvols que arriba a primera hora del matí juntament amb el refredament nocturn d’una nit serena també pot provocar, de vegades, el fenomen de la pluja gelant. En aquest cas, la precipitació que descarrega és en forma líquida perquè en capes mitjanes troposfèriques la temperatura és positiva amb un aire humit però molt més temperat. Aquesta pluja es troba amb un subsol molt fred, amb temperatures per sota dels 0 graus, de tal manera que la pluja es congela automàticament en tocar el terra.

Precisament, fa un parell de setmanes, la localitat de Vladivostok, a Rússia, va tenir un episodi greu de pluja gelant: