pirineus
La temperatura tocarà fons al llarg del dia de Nadal a les cotes més altes.

La massa d’aire fred, gestada ara fa uns dia a l’Àrtic, es va anar aproximant a Catalunya al llarg de dimecres, però no ha estat fins aquesta nit de Nadal que ha irromput amb força i s’ha anat estenent pel territori. Tal com sol ser habitual, el descens tèrmic ha estat especialment marcat i sobtat a les cotes altes de les muntanyes.

Gairebé -20 ºC al cim de la Pica d’Estats

Passaven 20 minuts del matí quan al cim de la Pica d’Estats el termòmetre de Méteo Valls d’Àneu ha marcat un registre de -19,4 ºC. Al llarg del matí altres observatoris d’alta muntanya han anat enregistrant valors realment baixos.

Al cim de la Tosa, a cavall entre el Berguedà i la Cerdanya i a gairebé 2.500 metres, l’observatori del Servei Meteorològic de Catalunya ha assolit un mínim de -14,7 ºC. A l’estació d’Espot, a 2.500 m, la temperatura ha baixat fins a -13,9 ºC, a Certascan (2.400 m) fins a -14,1 ºC i a l’estació de Boí (2.500 m) fins a -14,2 ºC.

Segons ha comunicat el Meteocat, les mínimes d’aquest dia de Nadal són les més baixes registrades des del febrer del 2019 a l’alta muntanya. Es tracta de registres inferiors als aconseguits en l’episodi de fred de finals de novembre i també dels dies precedents a l’arribada de la borrasca Gloria, a finals de gener.

Pendents del termòmetre també a Barcelona

La matinada de Nadal ha estat freda a Barcelona, amb mínimes que s’han mogut entre els 4 i els 8 ºC. L’aire fred encara no ha tingut temps de consolidar-se a les zones més baixes, es preveu que el termòmetre toqui fons durant la nit de Nadal i fins a Sant Esteve i també durant la matinada de diumenge, 27 de desembre.

El valor més baix del 2020 a l’Observatori Fabra de Barcelona es va registrar el dia 5 de desembre, amb una mínima de 2,7 ºC, 1,4 ºC més baixa que la de la matinada del dia de Nadal.

Els 2,7 ºC d’aquella jornada van suposar el valor més baix registrat des del febrer del 2019.

Es preveuen mínimes de 2 o 3 ºC en alguns punts de Barcelona durant el cap de setmana

La nit de Nadal i la de Sant Esteve tornarà a ser freda a Barcelona, més que la del dia de Nadal. El vent de mestral bufarà moderadament i accentuarà la sensació de fred. Es preveuen registres mínims a l’entorn dels 5 o 6 graus al centre de Barcelona i d’entre 2 i 4 a la part alta de la ciutat i en alguns barris de la perifèria. Al Tibidabo el termòmetre es podrà moure entre l’1 i els 3 ºC de mínima.

La baixada d’intensitat del vent previst al llarg del dia de Sant Esteve i la presència del cel clar podran fer que la nit més freda d’aquest episodi sigui la de Sant Esteve a diumenge, 27 de desembre.

El termòmetre podria baixar fins a 0 ºC a les parts és altes de Collserola i moure’s entre 0 i 2 graus als punts més freds de la ciutat, a prop del Besòs i el Llobregat.

L’efecte illa de calor atenuarà el refredament al centre de la ciutat, on s’estimen mínimes d’entre 3 i 5 ºC.

Sigui com sigui, el fred i el vent tenen corda per dies. Les temperatures tindran alts i baixos però es mantindran per sota la mitjana durant totes les festes. Malgrat això, el fred intens d’aquest Nadal sembla que no evitarà que el 2020 sigui l’any més càlid mai registrat a l’Observatori Fabra de Barcelona.