meteosat-diumenge

Us presentem Bella: una profunda baixa situada a les illes britàniques que ha estat batejada amb aquest nom pel Servei Meteorològic Britànic. Té 960 hPa al seu centre i un gradient bàric molt potent: la diferència de pressió entre el centre d’aquesta pertorbació i l’anticicló atlàntic és de 75 hPa. Aquest fet implica que les isòbares estiguin molt atapeïdes i el temporal de pluja, vent i mala mar sigui molt significatiu a tota l’Europa atlàntica i al Regne Unit.

La magnitud d’aquesta pertorbació és bastant aparatosa i el seu diàmetre del camp de circulació assoleix els 4.000 km. Segons apunta Mika Rantanen, investigador de l’Institut Meteorològic Finlandès, té unes dimensions superiors a la superfície d’Europa.

Aquesta profunda baixa ja ha provocat incidències a les illes britàniques: ventades superiors als 120 km/h, pluges pròximes als 100 mm en alguns punts i onatge molt significatiu.

Mireu com ha quedat el tercer aeroport més gran de Londres, el de Stansdted: literalment els avions flotant en una gran piscina d’aigua que ocupa les pistes i les instal·lacions.

La Bretanya francesa ha estat també un dels sectors més afectats per les ventades. El servei meteorològic francès (Méteo France) notifica ratxes de vent de 140 km/h al departament del Pas de Calais.

La borrasca també ha sacsejat els Països Baixos, amb pluges i ventades que han provocat caiguda d’arbres i algunes inundacions.

La borrasca Bella s’aproxima lleugerament

La borrasca Bella baixarà de latitud durant les pròximes hores i ens llançarà un front. El centre de la baixa no ens passarà literalment per sobre, però sí que ens afectarà de manera indirecta. Cal destacar que tindrem tres ingredients principals: neu, ventades i molt mala mar. Tot seguit us ho desgranem.

Nevada al Pirineu i enfarinades a cotes baixes menys habituals

El front ens arribarà de matinada i provocarà la reactivació de les nevades al Pirineu. La massa de núvols s’encavalcarà amb un aire molt fred reclòs a les valls i fondalades del Prepirineu i nord de la depressió central. Així doncs, podrà nevar en cotes de 400/500 metres en llocs menys habituals: la Conca de Tremp, el Solsonès, la Noguera, l’Alta Anoia, la Segarra, l’altiplà central. En aquests indrets, no esperem gran quantitat de precipitació, per tant, serà una lleugera enfarinada. En general, entre 1 i 2 cm.

Model AROME: Mapa de precipitació i neu prevista per dilluns primera hora del matí

Veurem nevar a prop de l’àrea metropolitana de Barcelona?

Podríem afirmar que a prop de l’àrea metropolitana de Barcelona no, però sí que ho farà al nord-oest de la regió metropolitana. Podrem veure nevar al nord i nord-oest de l’Alt Penedès, així com a l’oest i sud de l’Anoia. Per tant, a poc més de 50 km en línia recta de la nostra ciutat podran caure volves de neu. Poblacions com La Llacuna, Pontons, Font-Rubí, Torrelles de Foix o Sant Martí Sarroca podran veure l’element blanc caure del cel.

A l’Alta Anoia, també s’hi veurà la neu: Argençola, Calaf, Pujalt, Veciana, Montmaneu, Prats de Rei o Castellfollit de Riubregós. També nevarà al prelitoral de Tarragona: des de la Conca de Barberà fins a la serra de Llaberia passant per les muntanyes de Prades i el Montsant. En aquests indrets, alguns models marquen una nevadeta de 4 o 5 cm.

Model AROME. Ampliació prelitoral Tarragona. Mapa precipitació acumulada.
Imatge d’arxiu. @meteollac. Enfarinada a La Llacuna, Anoia. (març 2016)

Les ventades fortes s’emportaran els núvols

Cap a mig matí, a tot estirar, la neu deixarà de caure en aquests sectors i quedarà restringida al Pirineu i Prepirineu. En aquest moment, entra en joc el vent de ponent i de nord-oest, ja que bufarà amb força. A l’altiplà central i al prelitoral, especialment a les muntanyes, les ratxes màximes podran superar els 100 km/h, amb algun cop màxim de fins a 120 km/h. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos de perill per ventades.

Aquests avisos han fet activar el pla Ventcat en alerta de Protecció Civil en previsió que aquest fenomen pugui provocar algunes incidències o afectacions al territori.

Quins cops de vent es preveuen a Barcelona?

Aquí, a la ciutat, els cops de vent no seran tan forts com a l’Alt Penedès. Tot i així, el Servei Meteorològic de Catalunya sí que té activat l’avís groc perquè aquestes ventades podrien produir alguna afectació. Les ratxes més fortes es produiran a Collserola, l’Observatori Fabra i els sectors més pròxims al Llobregat i especialment en aquells indrets orientats en sentit nord-oest / sud-est, com Zona Universitària. En aquests punts, no descartem algun cop màxim puntual de 90 km/h. En general, ratxes d’entre els 60 i els 80 km/h.

Model AROME. Cops de vent màxims cap al migdia a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Mar enfadat: onades superiors als 2,5 m

El tercer element que notarem a casa nostra és l’alteració en la situació marítima. Aquí a la costa central les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa) del sud-oest, amb molta mar de fons. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat diferents avisos per mala mar i Protecció Civil ha posat en prealerta el pla Procicat.