tortuga careta
Cria de tortuga careta. Autor foto: gencat.cat
tortuga careta

La tortuga careta o tortuga babaua (“Caretta caretta”) és una tortuga marina que viu als mars tropicals i subtropicals, però que també es troba amb freqüència al Mediterrani. És una espècie explotada durant segles, amb molts problemes al Mediterrani. Es tracta d’una tortuga protegida i catalogada com a vulnerable. El Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (pendent d’aprovació) considera l’espècie en perill d’extinció.

Es tracta d’una tortuga gran, els adults poden superar el metre de longitud i arribar a pesar una mica més de 100 kg. Es tracta d’una espècie carnívora, que s’alimenta de peixos, meduses, crustacis o mol·luscs, els quals masteguen amb les seves poderoses mandíbules. Les femelles posen els ous a prop de la platja on havien desclòs.

tortuga careta adulta
Femella de tortuga careta. Autor foto: gencat.cat

La temporada reproductora comença l’1 de juny

Es considera que entre el primer dia del mes de juny i l’octubre es podrien albirar postes de tortuga careta a Catalunya. Aquest període de temps coincideix amb la temporada de bany a les platges.

A banda de l’afluència de molta gent a les platges durant aquest període, la presència d’instal·lacions artificials a les platges, l’enllumenat o l’afluència als passejos marítims, així com la interacció amb personal de neteja, turistes i vianants poden afectar l’orientació o el comportament dels animals.

A més, la presència de les tortugues sol despertar l’interès mediàtic, raons per les quals es fa vital establir un protocol d’actuació i sensibilització de la ciutadania.

Els episodis de reproducció han augmentat en els últims anys a Catalunya

En els darrers 15 anys aquests episodis han anat a més de forma significativa tal com es desprèn del Projecte d’investigació científica per a la conservació de la nidificació de la tortuga careta liderat per experts de les principals universitats i centres d’investigació, en els quals participa la Generalitat de Catalunya.

L’estudi pretén, entre altres coses, determinar si aquest increment de la nidificació al Mediterrani Occidental es deu a l’escalfament global. Per estudiar-ho s’han col·locat diversos sensors de temperatura a diverses platges catalanes per tal de determinar la capacitat de les platges de Catalunya, per fer viable un niu en relació amb la temperatura de la sorra.

El projecte també preveu determinar el nombre de mares diferents que nidifiquen a les platges catalanes, així com saber si una mare ha fet més d’un niu en un mateix any, o en anys diferents, i saber quina és la població d’origen de les mares.

Des del 2014 gairebé cada estiu hi ha hagut algun intent de nidificació i fins i tot nius exitosos, sobretot al Delta de l’Ebre i al Maresme.

En els darrers 15 anys es calcula que haurien nascut més de 500 cries de tortuga a Catalunya. També s’han registrat fins a set intents de nidificació de femelles adultes que han acabat tornant a l’aigua sense fer-ho en ser destorbades per persones.

Un protocol de gestió d’episodis de nidificació per garantir-ne la viabilitat

La Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Vic (UVic) han desenvolupat un protocol de gestió d’episodis de nidificació, dins del grup de treball de tortugues marines coordinat pel Ministeri per a la Transició Ecològica.

L’objectiu és assegurar els millors resultats davant la identificació d’un niu de tortuga careta. Durant les primeres hores des de la posta del niu s’avalua la viabilitat en funció del tipus de platja, la distància de l’aigua o la data de la posta, amb la voluntat de prioritzar una incubació natural sempre que sigui possible. En cas de dubte s’opta per un trasllat a una altra platja o, en cas extrem, la incubació artificial.

ous tortuga careta
Ous de tortuga careta. Autor foto: gencat.cat

L’índex de supervivència de les postes és molt baix, només una de cada 200 cries que neixen arriben a la fase adulta. És per aquest motiu que les tortugues marines produeixen un elevadíssim nombre d’ous.

El grup d’experts en tortugues marines treballa també per millorar aquestes taxes de supervivència.

Què cal fer si trobem una tortuga marina o el seu rastre a la platja?

Si tenim la sort de trobar una tortuga a la platja cal trucar immediatament al 112. Convé que no la molestem ni la toquem.

És important evitar crits, sorolls, fer llum o fumar. Convé no apropar-se a menys de set metres i evitar fer fotografies amb flaix. En cas de trobar-ne rastres és molt important no trepitjar-los.

El projecte Caretta a la vista ha desenvolupat una aplicació gratuïta de mòbil que permet avisar directament el 112, alhora que salta una alarma als telèfons de guàrdia de l’equip científic que envia les coordenades exactes de l’albirament.

La Generalitat també manté una col·laboració estreta amb les confraries de pescadors per agilitzar el rescat de tortugues en cas de captures. Des del 2017 s’han pogut recuperar així gairebé 170 tortugues.

Comparteix a: