L'Observatori Fabra

La contaminació lumínica és un dels principals factors que poden dificultar una bona visió del cel nocturn i, per a aquest motiu, les zones amb menys afectació són un bon atractiu turístic.

De fet, hi ha llocs, com per exemple l’illa de Menorca, on s’han instal·lat uns aparells anomenats fotòmetres i que serveixen per mesurar la brillantor artificial del cel nocturn en temps real. També informen de la cobertura de núvols que hi ha i permeten preveure si hi haurà bona observació d’astres i planetes durant les properes hores. A Catalunya, la zona de Prades, l’Ebre, el Parc Astronòmic del Montsec o el Parc Natural d’Agüestortes i Estany de Sant Maurici són espais on també es fa reclam d’aquest tipus de turisme.

A Barcelona destaca la iniciativa de l’Observatori Fabra, que es fa durant els estius, i consisteix en combinar gastronomia i ciència amb els ja coneguts Sopars amb Estrelles. 

Els fotòmetres són molt útils alhora de fer una bona planificació d’activitats astronòmiques i, a més, serveixen per a l’anàlisi posterior de percentatge de nits clares. Amb totes les dades obtingudes durant l’any es fa un anàlisi estadística que permet avaluar la qualitat del cel en termes generals.

Les dades obtingudes amb els fotòmetres també serveixen per analitzar la contaminació lumínica de l’enllumenat exterior.  Així, es pot comprovar la millora mediambiental quan es renova l’enllumenat públic i seguir algunes directives de protecció del cel nocturn i quins són o han de ser els paràmetres d’obscuritat idonis, també coneguts com a “starlight”.

Normativa de contaminació lumínica

A Catalunya es va crear una comissió per elaborar una llei per protegir el medi ambient nocturn. L’informe previ, elaborat per la UPC al 2001, remarcava que a Catalunya es malbaratava l’equivalent a tres milions d’euros anuals. La llei vigent es va aprovar al Parlament el maig d’aquell mateix any.

Font: Departament de Territori i Sostenibilitat. Zones de protecció de la contaminació lumínica a Catalunya.