La investigació ha estat finançada per la Fundación Banco Santander i ha fet possible el desenvolupament de quatre línies de treball orientades a tenir més informació sobre aquestes tortugues amenaçades per l’acció de l’home. La primera ha consistit en la marcació i el seguiment via satèl·lit de cinc exemplars de diferents edats, per conèixer quins patrons de moviment segueixen.

La segona línia d’investigació s’ha destinat a millorar la reproducció assistida de les tortugues en captivitat. Per mitjà d’estudis anatòmics, dels cicles hormonals de fertilitat i l’anàlisi de mostres de semen es pretén augmentar l’èxit de la reproducció dels exemplars vius.

També s’han executat dues línies d’investigació més, una sobre la utilització de càmeres hiperbàriques per accelerar la recuperació dels exemplars que sovint queden atrapades a les xarxes dels pescadors i una altra per sensibilitzar el sector pesquer del perjudici que poden comportar algunes de les pràctiques habituals que s’utilitzen.

Alliberament de dos exemplars

La culminació dels dos anys d’investigacions s’ha fet coincidir amb l’alliberament de dos exemplars de tortuga babaua a les platges del Prat de Llobregat. En aquest cas, es tracta d’exemplars sense xip de seguiment que a partir d’aquest dimarts tornen a nedar en llibertat al Mediterrani.