sortida de sol el dia 1 de juny. foto: Alfons Puertas

El juny vol començar amb un temps més de primavera que no pas de l’estiu. Tot i que oficialment no entrarem a l’estiu fins al proper 20 de juny, l’estiu meteorològic s’inicia aquest primer de juny. Un mes ja considerat d’estiu, però que tindrà com a mínim una primera setmana amb un temps primaveral.

Aire fred en altura

I és que el temps de la setmana vindrà marcat, primer per les restes d’un embossament d’aire fred que ja durant el cap de setmana va deixar tempestes fortes a molts punts de Catalunya (especialment diumenge) i més tard per una nova irrupció d’aire encara més fresc a mitjans de setmana, que complicar+a encara més la situació meteorològica a mitjans de setmana.

Per dijous alguns models indiquen una descàrrega d’aire fresc important. Font: wetterzentrale

La barreja d’aquest aire fresc, juntament amb les altes temperatures que es podran mantenir encara en superfície (som al juny i ja poc fred li podem demanar a aquest mes) serà suficient com per veure xàfecs i tempestes gairebé sistemàticament cada tarda durant aquesta primera setmana del mes. Juny vol començar fent de maig.

A més a més, els vents en altura poden afavorir que algunes tardes (i sobretot vespres) puguin arribar xàfecs fins a la mateixa costa, Barcelona inclosa. Això ha passat ja aquests darrers dies, però serà més probable entre aquest dimecres i dijous.

Sense calor en ben bé 10 dies

Temps insegur i sense calor a la vista. Alguns dels models estacionals apuntaven ja la possibilitat d’un juny fresc i humit, com sembla que podria ser si més no el primer terç del mes.

meteograma per Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

El meteograma, que ens indica les diferents possibilitats (fins a 20) que manega un mateix model (en aquest cas el GFS) indica una petita punta d’escalfor per dimecres però amb una calor molt moderada durant bona part dels primers 10 dies de mes, amb temperatures que podran quedar fins i tot per sota de la mitjana, amb un grau de probabilitat força destacable.

De fet, s’intueix fins i tot un període amb inestabilitat encara més acusada que arribaria coincidint amb el final del proper cap de setmana.

El pronòstic: ruixats gairebé cada dia

Ruixats i tempestes gairebé cada dia, sobretot durant la tarda i especialment als Pirineus i l’interior. Tot i això, els mapes apunten la possibilitat de veure pluges més afeblides alguns vespres arran de mar. Una possibilitat que també s’entreveu gairebé de forma diària durant bona part de la setmana, tot i que amb una possible pausa per divendres.

El juny vol fer de maig i fer que cada dia tinguem un “raig”. Sigui com sigui, les dites populars ens diuen que al “juny, la pluja és lluny”, tot i que com a contrapartida també apunten que “si plou, gotes com punys”. Potser sigui any de punys doncs.