pic del Migdia
El pic del Migdia de Bigorra s'alça a 2877 m. Al cim hi ha l'observatori meteorològic i astronòmic.

El pic del Migdia de Bigorra (pic du Midi de Bigorre) és una de les muntanyes més emblemàtiques del sector occidental Pirineu francès. El seu cim, de 2.877 metres, té una silueta triangular inconfusible que es pot veure des de molt lluny, sobretot des de la plana francesa pel fet de quedar relativament allunyat, isolat, de la resta de muntanyes de la serralada pirinenca.

Es tracta d’una muntanya coneguda també pel fet d’allotjar un observatori astronòmic i meteorològic històric, i per trobar-se damunt de l’estació d’esquí de la Mongie i del més que conegut coll del Tourmalet.

l

El maig més càlid des del 1881

Segons ha informat a través de xarxes l’enginyer de Meteo France Gaétan Heymes amb dades d’aquest dissabte, 30 de maig, el maig del 2020 serà probablement el més càlid mai anotat al pic del Migdia de Bigorra. La temperatura mitjana, de 3,9 ºC, superaria en tres dècimes l’antic rècord assolit els anys 1920 i 1964.

L’expert recorda, però, que tot i que l’observatori va iniciar les mesures meteorològiques l’any 1881, entre els anys 1985 i 1997 no en tenen registres.

En línia amb les dades de l’Observatori Fabra i de la resta dels Pirineus

Les dades d’aquest observatori d’altura aniran, probablement, en consonància també amb la resta d’estacions d’alta muntanya pirinenca, on el maig també ha estat molt suau. Haurem d’esperar però encara uns dies fins que el Servei Meteorològic de Catalunya en publiqui les dades oficials.

L’Observatori Fabra de Barcelona també ha anotat enguany un maig històric, amb una anomalia a l’entorn de 2,5 ºC per damunt de la mitjana.

La història de l’observatori del pic del Migdia de Bigorra

L’observatori astronòmic del pic del Migdia de Bigorra es va construir l’any 1870. Es va inaugurar oficialment el 1882. Les principals motivacions per a la seva instal·lació i creació van ser els estudis relacionats amb l’astronomia i la meteorologia.

L’observatori va anar creixent i incorporant telescopis i instruments de forma gradual.  L’any 1963 la NASA va finançar la instal·lació d’un telescopi usat per prendre fotografies precises de la superfície lunar en relació amb la preparació de les missions Apol·lo. L’observatori astronòmic també té un coronògraf, que permet estudiar la corona solar.

Actualment, el camp de l’astronomia és el que se’n du la major part de les investigacions científiques que es fan en aquest observatori,  adherit al de Midi-Pyrénées. Es tracta d’una unió per a la formació i la recerca de la Universitat Paul Sabatier (Tolosa III). A l’observatori s’hi realitzen activitats científiques, divulgació científica i activitats esportives d’estiu i d’hivern. S’hi pot accedir còmodament mitjançant un telefèric que permet gaudir de vistes espectaculars de la cara nord dels Pirineus, des del País Basc fins a la Vall d’Aran.

observatori del pic del Migdia de Bigorra
Part de l’observatori del pic del Migdia de Bigorra (Pic du Midi)