Imatge de la Nova Esquerra de l'Eixample a les 4.40h d'aquesta matinada. Foto: @JosebaVasko

Finalment el pronòstic s’ha complert. Una potent línia de tempestes ha escombrat Barcelona i les comarques del voltant durant aquesta matinada, fent que la calorada dels darrers dies hagi passat a la història.

Ha estat a partir de la mitjanit que s’ha format una línia de tempestes a les comarques de Tarragona. La convergència dels vents, juntament amb l’energia que hi havia emmagatzemada fruit de la calor acumulada dels darrers dies, una aigua del mar calenta i una entrada d’aire més fresc en altura han estat els ingredients necessaris per a la formació d’aquesta gran línia tempestuosa que ha anat avançant de sud-oest cap a nord-est arribant de matinada a Barcelona.

Llamps sense aturador, pluja i refrescada

Durant una estona ha estat gairebé impossible veure el cel fosc de la negra nit. Llamps un darrera l’altre feien que el blanc al cel s’imposés, amb una remor contant. I entre la remor, de tant en tant, algun tro que ha espetegat amb força i que ha despertat a més d’un entre les quatre i les cinc de la matinada.

Prop de 5.500 descàrregues elèctriques han caigut a Catalunya segons l’Agència Estatal de Meteorologia. El mapa del Meteocat també mostrava la contundència d’aquesta gran llampegada de matinada.

Imatge dels llamps caiguts segons l’AEMET
Imatge dels llamps caiguts segons el Meteocat

Pel que fa a la pluja a Barcelona, la majoria de barris han recollit entre 10 i 20 litres, sempre amb més pluja als barris que toquen al Llobregat i amb menys quantitat cap al cantó Besòs, on alguna raconada ha quedat per sota dels 10 litres acumulats.

 

Pluges de la matinada a Barcelona

La refrescada, tot i que important, no ha estat prou contundent com per fer baixar el mercuri per sota dels 20 ºC. Les mínimes d’aquest dilluns han quedat en molts casos entre 21 i 22 ºC, però són ja gairebé quatre o cinc menys respecte la nit anterior. Obrir finestres avui és consell de gairebé obligat compliment si es vol refrescar una mica casa nostra.

Temperatures mínimes de dilluns

El plat fort, al Garraf

Però sense cap mena de dubte el Garraf és qui ha rebut més. Aiguats de més de 50 l/m2 caiguts en molt poca estona acompanyats de pedres de la mida de gairebé ous de gallina han comportat unes hores complicades i, fins i tot, amb algunes inundacions que també han afectat la comarca veïna del Baix Llobregat.

El vent ha bufat també molt fort en aquesta comarca, amb cops de més de 60 km/h i ha causat diverses afectacions com la caiguda d’arbres, entre d’altres.

L’estiu, evidentment no ha dit la seva darrera paraula, però, des d’avui, queda ja una mica més tocat… i només queden tres dies de l’anomenada canícula.

Tot i l’hora en què ha descarregat la tempesta, les xarxes anaven ben plenes d’aquesta potentíssima tempesta.