Aquests són els millors dies per plantar pebrots o tomaqueres.

Durant els últims anys són molts els qui han pres consciència de la importància de cultivar un petit hort urbà. Evidentment a la ciutat no n’obtindrem grans produccions, però sí que ens podrem beneficiar de quantitats petites de verdures saludables i ecològiques, i sobretot del plaer de tenir cura i veure créixer les nostres pròpies plantes. A més, contribuirem a enverdir terrats i balcons i afavorirem, de retruc, la biodiversitat d’insectes i d’altres animals beneficiosos.

Per on comencem si volem veure’n resultats durant el confinament?

Elisabet Sayrach, responsable de la botiga especialitzada en horts urbans Urbacultiving, destaca que si volem iniciar-nos aquests dies aprofitant el confinament, i volem veure’n resultats en pocs dies o setmanes, podem començar plantant enciams de planter pel fet que en aquesta època de l’any creixen amb celeritat i no s’espiguen com al pic de l’estiu a causa de la calor.

L’especialista en horts urbans recomanana collir l’enciam fulla a fulla, tot agafant-ne només les que necessitem per a l’amanida. Fent-ho així podrem allargar la vida dels enciams i ens beneficiarem de més d’una collita.

A banda de l’enciam també podem optar per plantar fulles tendres de nap, una verdura consumida en la gastronomia de Galícia, Portugal i Itàlia. Les seves fulles tenen un gust molt agradable, lleugerament amarg i picant.

Una altra opció de creixement ràpid és la ruca. Les seves fulles s’empren sobretot en amanides i pasta. Per bé que aviat serà massa tard per plantar espinacs, encara podem aprofitar aquests dies per cultivar-ne algunes varietats més tardanes. També podem optar per plantar raves de planter, una hortalissa d’arrel cilíndrica i color vermell molt saborosa, fresca i cruixent.

Sayrach també recomana sembrar llavors directament, tot i que cal ser conscients que el procés s’allarga unes quantes setmanes respecte al planter i que els resultats es faran esperar.

A banda de verdures i hortalisses també podem optar per plantar maduixeres, les quals se solen vendre a mig cicle, amb flors o maduixes en fase de creixement. En pocs dies o setmanes, per tant, ja podrem disposar dels fruits madurs.

Les plantes aromàtiques com el romaní, el timó, l’espígol o la menta també són una altra opció a tenir en compte.

Els germinats, una alternativa extraràpida

Els germinats són embrions de les futures plantes que aporten molts nutrients i solen ser fàcils d’assimilar per al nostre organisme. N’hi ha de diversos tipus: de llenties, raves, remolatxa, col llombarda, soja, all xinès, fonoll, mostassa o ruca, entre molts altres.

Es planten en germinadors, unes safates petites on es posa aigua, i creixen en pocs dies. No cal dedicar-los gaire temps i tampoc cal disposar de llum directa o de gaire espai.

Què es planta a principis de primavera?

Sayrach recorda per a tots aquells qui disposin d’horts urbans, o d’horts al terra, que ara és el millor moment per plantar de cara a l’estiu. Aquests són dies òptims per plantar aquelles verdures i hortalisses que collirem d’aquí a dos o tres mesos.

Ha arribat l’hora, per tant, de plantar tomàquets de tot tipus, també, a banda dels clàssics, les varietats de mida petita, tipus cirerol. Un dels punts forts d’aquests tipus de tomàquets de petit format és que són especialment productius a la ciutat i no requereixen gaire espai.

A banda dels tomàquets, ara també és el millor moment per als pebrots, les albergínies, els carbassons o els gira-sols, entre d’altres.

L’abril també és un moment ideal per sembrar el blat de moro i les mongeteres, dues espècies que solen plantar-se de costat per tal d’optimitzar-ne l’espai. Les mongeteres s’emparren al blat de moro.

Diverses opcions en funció de l’espai disponible

Per bé que podem usar una jardinera o testos de diversa capacitat per cultivar verdures i hortalisses, el més recomanable és emprar una taula de cultiu, un contenidor o jardinera elevada que permet treballar amb comoditat, sense haver d’ajupir-se. Les taules solen disposar de la profunditat necessària per tal de no malbaratar el substrat i ofereixen també un bon drenatge. De taules n’hi ha de diverses mides i capacitats.

També podem optar per estructures de fusta que es col·loquen al terra en escala, en esglaons a diferents nivells per tal d’optimitzar l’espai.

Finalment, si no disposem d’un balcó o terrat prou gran també podem optar per estructures verticals, les quals tenen compartiments petits que permeten plantar-hi hortalisses petites o plantes aromàtiques.

N’hi ha per a tots els gustos i per a tot tipus de balcons o terrasses. Només cal garantir que les plantes gaudeixin d’unes quantes hores de sol i cures i regs freqüents.