platja Bogatell a Barcelona aquest 2018

L’estancament atmosfèric que arrosseguem des de mitjans de desembre, condicionat per les altes pressions i la manca d’entrades de masses d’aire fred, ens esta portant dies força assolellats, temperatures fredes de nit i força suaus durant el dia i vents molt encalmats. Aquesta situació d’estabilitat implica que aquests dies l’aigua del mar registri valors més càlids als habituals.

Divendres passat, l’observador meteorològic Diego Lázaro, que recull totes les dades relacionades amb l’estat del mar a la Barcelona, va observar que la temperatura a 1 metre de fondària és de 15 ºC, un valor +1 ºC positiu a la mitjana dels darrers 12 anys en aquesta època de l’any.

Relació estreta entre la temperatura de l’aigua i el temps atmosfèric?

Fins a mitjan novembre de l’any passat, la ciutat de Barcelona va viure diverses situacions de pluges intenses i abundants. Llavors, les ventades i l’alteració marítima van afavorir que la temperatura superficial de l’aigua del mar fos més baixa a l’habitual. D’ençà, el temps ha estat molt més estable, no hem tingut cap irrupció important d’aire fred i la situació marítima ha estat força encalmada. Tot plegat ha permès que les diferents capes de l’aigua del mar no s’hagin mesclat, i això ha afavorit que la temperatura superficial fos més càlida que la mitjana. Caldrà estar atents si les pròximes entrades d’aire fred normalitzen aquests valors.

L’aigua del mar, com a mitjans d’abril

Actualment, doncs, l’aigua té la temperatura que acostuma a tenir durant la segona quinzena d’abril, segons la mitjana climàtica 2006-2017. L’aigua del mar no registrava una temperatura igual o superior als 15 ºC, en una primera setmana de l’any, des de 2015. Llavors va ser de 15,1 ºC. En canvi, l’any passat estava força més baixa, a uns 13,8 ºC. El 2017 era d’uns 14,8 i el 2016 de 14,6 ºC.

El 2018, un any de rècords

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Tots els rècords meteorològics del 2018″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/medi-ambient/2018-barcelona-records-meteorologia/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

A partir de les dades recollides per l’observador Diego Lázaro, el 2018 ha tingut dos rècords. D’una banda, cal destacar que l’abril va registrar la temperatura més baixa de la sèrie (2006-2018) en un mes d’abril, amb 14,7 ºC. De l’altra, la temperatura mitjana del setembre va ser de 25,1 ºC, convertint-se en la més càlida en un mes de setembre des de que fa aquestes observacions periòdiques.

La temperatura mitjana anual va ser de 18,6 ºC, mig grau per sota a la de l’any 2017 que va registrar la temperatura mitjana més elevada a Barcelona. En termes absoluts, la temperatura de l’aigua va batre el seu rècord anual el 4 i 23 d’agost amb un valor de 26,1 ºC, força lluny dels 27,6 ºC de l’any anterior, quan va ser tot un rècord de la sèrie. El registre més baix del 2018 va donar-se el 2 de març, amb 12,5 ºC.

De les 52 observacions realitzades, en 26 ocasions, és a dir la meitat, la temperatura de l’aigua ha estat més freda de l’habitual, mentre que en 22 situacions ha estat més càlida.