Si va costar que l’aigua del mar s’escalfés a finals de primavera a causa d’un hivern fred i mogut, ara, a punt d’acabar l’estiu, també costa que s’ajusti als valors habituals. La darrera observació d’aquest dissabte, 15 de setembre d’en Diego Lázaro, l’observador de la Barceloneta, permet comprovar que la capa superficial del mar a Barcelona manté els llindars plenament estiuencs.

L’aigua es troba actualment a 25,2 ºC a un metre de fondària, 1,2ºC per damunt de la temperatura mitjana del període 2006-2017. Malgrat estar tan calenta, l’aigua ha perdut algunes dècimes (-0,8 ºC) respecte a l’observació efectuada ara fa una setmana.

La temperatura més elevada d’aquest estiu s’ha assolit enguany a mitjans d’agost (26,1º C durant l’observació setmanal del 10 i 23 d’agost) i, novament,  a principis de setembre (26,0 ºC el 7 de setembre).

Malgrat que l’agost ha estat un mes molt calorós a Barcelona, la temperatura del mar ha quedat lluny del valor màxim assolit l’agost del 2017, amb 27,6ºC  el dia 4, rècord absolut de la sèrie històrica.

Aigua càlida tota la costa catalana aquest cap de setmana

L’aigua del mar supera els 25 graus a punts de la Costa Central i també a la Costa Daurada. Segons la boia de Ports de l’Estat es troba a 26,1ºC a Tarragona .

L’aigua està més freda al nord de la Costa Brava, com sol ser habitual, a causa de l’efecte de la tramuntana, que mescla les capes d’aigua amb major facilitat que en d’altres trams de litoral català.

L’observació del 10 de setembre a 0,5 m de fondària a l’Estartit assenyalava un valor de 22,1ºC, un registre mig grau superior a la mitjana dels darrers 40 anys (període 1973-2012). La dada d’aquest dissabte, 15 de setembre, és fins i tot superior: 22,8 ºC.

L’evolució de la temperatura al llarg de l’any, segons les observacions de Josep Pasqual, que en pren el pols a diverses fondàries des dels anys setanta, mostra que aquest 2018 l’aigua del mar ha marcat valors superiors als normals de forma gairebé constant des del mes de gener.

Gràfica de la temperatura del mar a l'Estartit
Evolució de la temperatura superficial del mar a l’Estartit el 2018. Font: Meteocat

Xafogor i nuvolades arran de mar durant el cap de setmana

El termòmetre assenyalarà valors gairebé estiuencs al llarg del cap de setmana i la xafogor serà notable. La temperatura màxima es mourà entre els 26 i els 28 graus,de mitjana,  arran de mar, tant dissabte com diumenge.

Els núvols, però, continuaran fent la guitza als banyistes, sobretot dissabte, jornada en la qual es mantindrà el risc de xàfecs al sud de Barcelona.

Diumenge gaudirem de més estones de sol en conjunt, tot i que de bon matí encara es mantindran  les nuvolades i la possibilitat d’algun xàfec escadusser a tocar del mar.

El vent bufarà feble i es mantindrà el bon estat de la mar, amb marejol a les platges de Barcelona.

Recordeu que a beteve.cat/temps-barcelona podeu consultar l’estat del mar i de les banderes.