Imatge satèl·lit Aqua
Boira extensa a Ponent i a la Vall de l'Ebre dijous 3 de gener de 2019. Font: Aqua-NASA

El dia 22 de desembre va ser el darrer dia sense boira a moltes localitats de la Terra Ferma i de Ponent.

A la ciutat de Lleida, malgrat que han tingut algunes escletxes de sol puntuals al llarg de les vacances de Nadal, el cel ha estat majoritàriament gris i el termòmetre no ha superat la marca dels 10 graus. Divendres, 4 de gener, la màxima no va passar d’un grau al migdia aquí, o de 2º C a Tàrrega.

La boira també ha afectat la Catalunya Central i la plana de Vic gairebé cada dia durant les vacances, però aquí s’ha acabat aixecant normalment abans del migdia, o a primera hora de la tarda.

Boira gebradora

L’entrada d’aire més fred procedent del nord ha fet que, al llarg dels últims dies, la boira hagi estat gebradora en sectors elevats de l’interior, sobretot en zones de l’altiplà central.

La boira gebradora es produeix quan el termòmetre assenyala valors inferiors als 0 ºC. Es tracta de boira formada per petites gotes d’aigua en subfusió que es congelen, i que es col·loquen damunt de les branques dels arbres o d’altres objectes quan hi entren en contacte.

Aquest tipus de boira és habitual cada any a l’interior, sobretot després d’entrades d’aire fred o quan la boira es fa persistent durant moltes jornades. També se sol observar sovint a cotes altes de les muntanyes, exposades al pas de núvols baixos.

Entre els dies 2 i 4 de gener aquest tipus de boira va arribar a acumular diversos centímetre de gruix en zones de l’interior.

La boira anirà de baixa els pròxims dies

Dissabte s’ha llevat encara amb molta boira a l’interior, novament gebradora en alguns casos. Els mapes, però, anuncien que la boira podria tenir les hores comptades.

L’entrada de vents del nord al Pirineu, i de mestral cap a la Vall de l’Ebre, tendirà a anar retallant i reduint els bancs de boira de forma gradual al llarg de la jornada.

A partir de Reis, i durant la setmana vinent, es mantindrà l’entrada de vents del nord i del nord-oest a Catalunya i, a més, a mitja setmana es preveu l’arribada d’una massa més freda i eixuta procedent de l’interior d’Europa.

La boira possiblement donarà, per fi, pas al sol a partir de diumenge.