Foto: @alfons_pc

Els pantans són plens (88 % de la seva capacitat) i la humitat ambiental manté la mullena arreu, també als boscos i sembrats. De fet, a dia d’avui hi ha el doble d’aigua embassada que ara fa un any. Malgrat això, convé recordar que fa molts dies que sortim de casa sense el paraigua. Concretament, en el cas de Barcelona, ja fa més d’un mes. Cal assenyalar que aquest fet és propi del nostre clima mediterrani, sobretot en estació seca com és l’hivern.

El darrer dia que vam haver d’obrir el paraigua a la ciutat va ser el 14 de desembre, jornada en la qual van caure 3,2 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra.

El 2018 va ser un any extraordinàriament plujós a Barcelona, amb curts períodes sense pluja. El període sec més rellevant de l’any passat el vam tenir entre el 8 de juny i el 27 de juny, durant 20 dies.

Fent números podem comprovar que feia més de quatre anys que no es comptabilitzaven tants dies consecutius sense pluja a Barcelona: exactament des del 17 de febrer de 2014. Entre aquella jornada i el 21 de març del mateix any no va caure ni una gota a la ciutat, és a dir, exactament al llarg de 33 dies, també.

Les darreres ratxes seques

Rere els 29 dies secs del 2017 hi trobem el període de 30 dies sense obrir el paraigua, entre el 4 de novembre del 2015 i el 4 de desembre del 2015, seguit del interval de 33 dies sense gens de pluja entre el 17 de febrer del 2014 i el 21 de març del mateix any.

El període recent més llarg sense gens de pluja, però, el vam viure entre el 6 de febrer del 2012 i el 19 de març del mateix any: 43 dies en total.

La ratxa seca més llarga viscuda a Barcelona va tenir lloc el 2015

Si agafem com a llindar ploure més d’un litre per metre quadrat

, aleshores la ratxa seca més llarga que ha vist mai l’Observatori Fabra de Barcelona va ser entre el 3 de novembre del 2015 i el 6 de febrer del 2016, durant un total de 95 dies consecutius.

Fins aleshores la ratxa de dies més llarga sense ploure com a mínim un litre a la ciutat era la del 1928. En aquella ocasió, entre el 22 de maig i el 14 d’agost, no hi va haver cap dia que s’acumulés un litre de pluja. Van ser, en total, 85 dies.

Plourà aviat?

Els mapes del temps a curt termini preveuen el pas d’un sistema frontal aquest mateix dijous i un altre diumenge. Sembla segur, doncs, que es trenca la tendència seca de les darreres setmanes. A més, també es preveu una propera setmana molt moguda, amb fred polar i algunes pluges i nevades. A @btveltemps ho seguirem!