L’hivern, de moment, no ens ha aportat cap fredorada significativa. L’anticicló, que fa setmanes que ens afecta, ha afavorit la boira i la fresca a l’interior, i bonança i predomini del sol a la costa i el Pirineu.

A Barcelona, des que vam entrar a la nova estació, només hem tingut uns quants dies d’ambient més hivernal.

Entrada d’aire fred procedent de l’interior d’Europa

L’anticicló, que s’ha mantingut pràcticament estàtic entre la península Ibèrica i l’oest de França des de fa setmanes, tendirà a anar-se desplaçant cap a l’oest, cap a l’Atlàntic. El seu moviment afavorirà l’arribada de vents del nord i del nord-oest —més freds— que s’encarregaran d’anar-nos acostant una massa d’aire fred gestada a l’interior i l’est d’Europa.

La majoria de models meteorològics convergeixen en el fet que entre aquest dimecres al vespre i dissabte al matí ens afectarà, de manera força directa, la massa d’aire fred d’origen polar continental.

Dijous s’entreveuen temperatures mitjanes d’entre -3 i -4ºC a la vertical de Barcelona, a la capa de 1.500 metres. Cap al Pirineu, dijous es preveuen valors d’entre -7 i -8 ºC a aquest nivell.

Dijous i divendres, els dies més freds

Entre dilluns i dimecres les nits han estat fredes a Barcelona, amb mínimes d’entre 4 i 7 graus en general. Dimarts la temperatura mínima a l’Observatori Fabra va ser de només 1 ºC. Per contra, els migdies els termòmetres han arribat fins als 15 ºC.

El fred es farà notar, sobretot, de cara a dijous, divendres i el matí de dissabte. Aquests dies el termòmetre es mourà entre els 9 i els 12 graus al centre del dia a Barcelona, i de matinada es podrà desplomar força més: les mínimes estaran per sota dels 5 graus al centre de la ciutat, però podran assolir els 0ºC a prop de Collserola i a tocar del Besòs i el Llobregat.

Aquest dijous la temperatura mínima ha baixat per sota dels 5 ºC a alguns barris. A més, el vent ha intensificat la sensació de fred arreu. A primera hora d’aquest matí les ratxes més fortes han arribat fins als 47 km/h a Vallcarca, 46 km/h a l’Observatori Fabra, 40 km/h al Raval i 37 km/h al Guinardó. També es preveu que el mar aixecarà onades de més de dos metres d’alçària.

Temperatura mínima de dijous 10 gener

La temperatura ha baixat de forma més clara en barris de muntanya, tal com evidencia aquesta piulada, des de Collserola del Rectoret i on s’hi aprecia una fina capa de gel sobre d’una superfície d’aigua estancada:

Després de la breu fredorada, el termòmetre es tendirà a recuperar a partir del cap de setmana, sobretot diumenge.

Fred sec, sense precipitacions

La fredorada serà seca a causa de l’origen continental de la massa d’aire que afectarà Catalunya i la presència de vents eixuts de mestral i tramuntana.

Només s’esperen algunes nevades —febles— a prop de la cara nord del Pirineu entre dimecres i dijous.

Les precipitacions, en canvi, podran ser una mica més generoses cap a les Balears i el sud del País Valencià.

@btveltemps seguirem, minut a minut, l’evolució dels mapes del temps al llarg dels pròxims dies.