En Diego Lázaro, observador de la temperatura de l’aigua del mar a la Barceloneta, va anotar aquest dijous un valor realment baix per a l’època de l’any:  només 13,3 ºC a un metre de fondària. Es tracta del valor més baix que ha anotat mai per aquestes dates des que en recull mostres, l’any 2006.

L’observador destaca que l’aigua ha patit un descens moderat durant la darrera setmana, concretament de -0,8 ºC. Es tracta d’un valor gairebé dos graus inferior al normal per aquestes dates, exactament -1,7 ºC.

Curiosament l’aigua està més freda aquests dies a Barcelona que no pas a finals de gener. El 26 de gener va mesurar un valor de 13,6 ºC, tres dècimes superior. La temperatura superficial del mar a la Barceloneta va tocar fons a principis del mes de març, amb un registre de tan sols 12,5 ºC. Les baixes temperatures dels darrers dies i el temporal de mar d’aquesta setmana possiblement són responsables d’aquesta anomalia tèrmica de la capa superficial del mar.

A l’Estartit l’aigua del mar encara està més freda aquests dies, només a 10,3 ºC, 1,5 ºC per sota la mitjana climàtica.

El Mediterrani occidental està més fred de l’habitual, cosa que no es pot extrapolar ni de bon tros a altres punts del planeta, tal com es pot comprovar en el següent mapa generat pel model GFS de l’anomalia en la temperatura superficial del mar.

Mundialment, actualment, l’aigua del mars i els oceans, de mitjana, es troba 0,2 ºC més càlida del que tocaria: