La temperatura de l’aigua del mar és 0,9 ºC més freda de l’habitual per aquesta època de l’any, segons els registres setmanals que pren el meteoròleg Diego Lázaro a la platja de la Barceloneta. Això contrasta amb el fet que venim del mes de setembre amb la temperatura superficial del mar més calenta a Barcelona dels darrers 12 anys.

Encara ens podem banyar a la platja de Barcelona?

Alguns barcelonins es banyen a la platja durant tot l’any, però aquest octubre i inici de novembre l’aigua del mar és de les més fredes dels darrers anys. Segons la sèrie climàtica de Lázaro, amb dades des del 2006, la temperatura mitjana els primers dies de novembre és de 18,6 ºC i ara es troba a 17,7 ºC, que és una temperatura similar a la que hi havia el mes de maig.

El descens tèrmic de la temperatura del mar va ser molt ràpid durant el mes d’octubre, un mes clarament marcat per les pluges (no plovia tant des del 1987) i l’arribada de fred d’hivern, com feia 10 anys que no passava. A més, entre final de setembre i durant tot l’octubre, també hem viscut diferents temporals marítims, com el del 26 de setembre, que han aixecat onades de més de dos metres i mig d’alçària. Això ha facilitat la mescla entre l’aigua superficial i la més profunda, clarament més freda.

A la ciutat és habitual començar l’any amb la pràctica esportiva del primer bany de l’any, que organitza el Club Natació Atlètic-Barceloneta. Aleshores la temperatura del mar acostuma a trobar-se entorn dels 13 ºC. El moment en què trobem el mar més fred és entre el mes de febrer i el març, amb registres d’uns 12 ºC. L’aigua més calenta s’acostuma a mesurar durant el mes d’agost, amb valors que aquest any han arribat fins als 26,1 ºC.

La predicció meteorològica ens porta un cap de setmana quasi primaveral, dins del que es coneix popularment com a estiuet de Sant Martí. El temps doncs no sembla que hagi de ser cap problema per al bany dels més valents i valentes, però pots seguir les darreres actualitzacions a través dels comptes de @btveltemps.