La sortida de sol a Barcelona és diferent en funció de l’època de l’any. A tocar del solstici d’estiu, és l’únic moment de l’any que podem veure sortir el sol per sobre terra ferma, a les estribacions de la Costa Brava.

Evidentment, també és diferent l’hora en què surt i es pon el sol, en funció del dia que és.

Els dies començen a escurçar-se al matí

Aquest diumenge i dilluns, 14 i 15 de juny, van ser els dies de l’any en què el sol va sortir més aviat, concretament, a les 6 h, 18 minuts i 32 segons. A partir d’aquest dimarts, 16 de juny, començarà a sortir cada dia una mica més tard. Aquesta jornada ho ha fet a les 6 h, 18 minuts i 34 segons; demà dimecres, quatre segons més tard, i, per Sant Joan, ja haurem perdut dos minuts i mig de llum solar al matí. Per contra, el dia encara s’allargarà als vespres.

La posta de sol, més tard fins al 27 de juny

La nit més curta de l’any és la del solstici. A partir de llavors el còmput global d’estones amb llum solar es reduiran i els dies cada cop seran més curts, però fins al 27 de juny aquesta reducció només es produirà a primera hora del dia, perquè el sol cada dia sortirà una mica més tard.

A partir del 27 de juny el sol també es pondrà cada dia més aviat. El dia del solstici, per exemple, es pondrà a les 21 h, 29 minuts i 35 segons. El dia 27 ho farà a les 21 h, 30 minuts i 10 segons. L’endemà ho farà dos segons abans i el 27 de juliol, un mes més tard, ja haurem perdut més de sis minuts al vespre.