sol estiu
Foto: @angelgalanmont

El solstici d’estiu va començar 20 de juny, amb l’arribada de la nit més curta de l’any i, per tant, el dia amb més hores de llum solar. Concretament, van ser 16 hores, 11 minuts i 12 segons d’hores diürnes.

Els dies següents al solstici ja perdem alguns segons de llum, encara que pocs, però a mesura que avanci l’estiu, cada vegada perdrem més minuts, fins a reduir la durada diürna fins a 2 hores 44 minuts, fins a l’inici de la tardor, el 22 de setembre.

La reducció més important, als vespres

Els dies seran més llargs que les nits durant tot l’estiu. El dia 26 de setembre, això canviarà i serà el primer dia de l’equinocci de tardor amb les nits més llargues que els dies. Fins llavors, seran els vespres els que aniran escurçant-se de forma més notòria, encara que durant els matins el sol també tardarà més en sortir. A partir de llavors, els dies seguiran escurçant-se fins al solstici d’hivern.

El dia del solstici el sol es pondrà a les 21.29 h, mentre que el dia 26 de setembre ho farà a les 19.43 h.

El dia del solstici d’estiu el sol sortirà a les 6.19 h i el 26 de setembre ho farà a les 7.44 h.

Passarem de tenir 15 hores i 10 minuts de sol el dia 20 de juny, a 12 hores i 10 minuts el dia de l’equinocci de tardor. El dia 26 de setembre en seran 11 hores i 59 minuts.