Ubaldo Iriso, veí del Poblenou, ha pogut gaudir de visites molt especials aquests dies al mateix replà de la finestra de casa seva. El visitant, un xoriguer, el qual s’ha deixat veure en diverses ocasions, tot mostrant un comportament molt confiat.

“Vaig començar a veure’ls ara fa uns 15 dies, eren al terrat de l’edifici del davant,  3 o 4 exemplars”, explica. Iriso afegeix que només l’exemplar més petit ha arribat fins a la finestra un parell de vegades. “El primer cop es va quedar allí i es va deixar fotografiar com si res, la segona vegada va fugir tan bon punt ens va veure”.

xoriguer
Exemplar jove de xoriguer al Poblenou. Foto: Ubaldo Iriso

El protagonista de les imatges enregistrades per l’Ubaldo Iriso és, doncs, un exemplar jove, una cria.

xoriguer
El jove xoriguer va causar expectació. Foto: Ubaldo Iriso

Segons Ricardo Ramos, ornitòleg i expert en les aus del Parc de Diagonal Mar, els polls són més confiats i per això es deixen fotografiar de molt a prop.

Ramos destaca que, malgrat que al Poblenou hi ha poques parelles —com en el conjunt de la ciutat—, no es pot dir que el xoriguer sigui un ocell estrany.“Es va reproduint de forma més o menys normal dins de l’escassetat. Al Parc de Diagonal Mar és força habitual veure’l gairebé cada dia”.

L’avistament d’aquesta au no deixa de ser curiós a Barcelona, però no es pot associar al confinament.

Ratolins o ocells menuts dins la seva dieta

Segons Ricardo Ramos, a Barcelona els xoriguers s’alimenten de petits ocells com pardals o alguna cadernera, però la dieta bàsica són ratolins i les rates, aquestes segones només en el cas dels exemplars més joves i menuts que predominen ara a la primavera. Quan assoleixen mides notables, els xoriguers no s’hi acosten. A banda, també s’alimenten d’alguns insectes, o fins i tot rèptils com els llangardaixos.

Ubaldo Iriso destaca que, a part de l’exemplar jove que s’ha acostat a la seva finestra, han pogut observar en diverses ocasions el comportament de tot el grup familiar de 3 o 4 exemplars a l’edifici de davant de casa seva del Poblenou. Darrerament -esmenta-  que es veuen més al vespre.

xoriguers
El grup familiar de xoriguers del Poblenou. Foto: Ubaldo Iriso

Iriso explica que els han pogut veure en acció, caçant, ratolins i algunes aus i que “l’escena és un veritable espectacle!”.

El xoriguer

El xoriguer (“Falco tinnuculus”) és un ocell àmpliament distribuït a Catalunya. Ocupa un ventall d’hàbitats on pot caçar les seves preses, preferentment en zones obertes i de vegetació baixa. Nia a esquerdes, marges rocosos i fins i tot a terra. També ocupa orificis de construccions humanes. La seva dieta es basa en micromamífers (musaranyes i ratolins), també insectes, alguns rèptils i ocells als quals caça llançant-se en picat.

Els xoriguers que viuen a Barcelona estan escampats per tots els barris. S’han adaptat al medi urbà sense uns espais oberts idonis on capturar les preses. Crien en edificis, en indrets poc accessibles pels ciutadans i també al penya-segat de Montjuïc.