(ACN) La Cemesa és l’únic exemplar de tortuga que ha arribat al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) durant el confinament. Es tracta d’una tortuga babaua d’uns sis anys. La van trobar surant en molt mal estat al port de Barcelona i ara es recupera des de fa tres setmanes d’un gran trauma a la closca i d’una infecció i deshidratació molt severes. A banda de l’arribada de la Cemesa, els conservadors del CRAM van assistir el 24 de maig una balena de Cuvier que va quedar varada a la barra del Trabucador.

Descens de la pesca

El CRAM va rebre l’any passat una setantena de tortugues ferides i fins ara aquest 2020 n’ha rebut menys d’una trentena. Aquesta reducció dràstica de l’activitat del centre es deu, sobretot, al descens de l’activitat pesquera. Tot i que en aquesta època de l’any la concentració de tortugues davant el litoral català disminueix per l’inici de la temporada de nidificacions, el confinament pel coronavirus hi ha contribuït decisivament, explica Guillem Figueras, un dels conservadors de les instal·lacions.

“Els pescadors són els nostres ulls al mar i durant aquests mesos han sortit menys i s’ha notat”

Bona part de les tortugues que els arriben queden atrapades a les xarxes dels vaixells de pesca o són localitzades pels pescadors. També hi ha contribuït, tot i que molt menys, el fet que hi hagi menys trànsit d’embarcacions recreatives al litoral català.

L’única tortuga que ha arribat al CRAM va ser batejada com a Cemesa, el mateix nom de l’empresa de remolcadors del port de Barcelona que la va trobar.

Efectes del confinament en la fauna marina

El conservador del CRAM diu que és difícil dir quin impacte ha tingut la disminució de la presència humana durant el confinament en les tortugues marines, però que sí que se n’han demostrat els beneficis en espècies com els taurons o els cetacis, que s’han pogut albirar a tocar de la costa catalana durant aquests dies.

“Tot i que no està estudiat en el cas de les tortugues, el sentit comú diu que tots els animals agraeixen la disminució de l’activitat humana”, afegeix.

El que també s’ha vist afectat durant el confinament han estat les visites guiades al centre, un dels pilars del CRAM per fer divulgació i conscienciació de la seva tasca. Els seus responsables confien poder obrir reobrir les portes del CRAM a infants i famílies aviat. Un cop comencin els casals d’estiu estudiaran la millor manera de posar en marxa les visites i fins que això no passi continuaran la tasca formativa de manera virtual.