Maig començarà amb una gran calorada

que ens podria portar un ambient més digne d’un juny avançat que d’un començament de maig.

Una gran massa d’aire càlid d’origen africà arribarà a la península i deixarà temperatures inusualment altes arreu, en alguns casos fins i tot més de 10 ºC per sobre de la mitjana, però tot i això, a hores d’ara, sembla que quedarem força lluny dels rècords històrics.

Meteograma per als propers dies a Barcelona. Font: wetterzentrale

Una feina especialment complicada, ja que bona part dels rècords històrics de calor al maig es donen als darrers dies del mes, i tot just l’estarem començant.

Tot i això, no seria el primer cop que els primers dies d’un mes donen rècords històrics de calor. Sense anar més lluny, el 3 de febrer d’enguany va rebentar tots els rècords de temperatura a l’Observatori Fabra, a principis de mes.

Calor inusual, però no excepcional

L’AEMET elabora l’anomenat índex de previsió extrema (EFI, de les seves sigles en anglès). Aquest índex es pot elaborar per a qualsevol variable meteorològica, bé sigui pluja, vent, humitat o temperatura.

No ens dirà pas a quina temperatura màxima podrem arribar, però sí que ens orientarà, basant-se en la predicció per conjunts, de com d’extraordinari o no és un episodi.

Es tracta d’un índex que va de -1 a 1, sent els valors propers als 0 episodis “normals” i sent el -1 i el +1 els valors que indicarien que som davant d’un episodi històric.

Els mapes d’EFI que ha facilitat l’AEMET indiquen uns valors màxims propers a 0,8 per tant, una mica allunyats dels rècords, però amb una calor que serà molt més acusada i anòmala en comparació al que tocaria.

Per tenir una comparativa i entendre millor aquests mapes, vegem dos casos en què sí que s’han assolit rècords històrics, per veure com l’EFI ja insinuava aquella excepcionalitat.

En aquest primer cas, referit a la pluja acumulada pel temporal Gloria, l’EFI ja marcava dies abans amb un alt grau de probabilitat l’excepcionalitat d’aquell episodi, que va deixar-nos registres impensables de pluja per ser un mes de gener.

Aquest segon cas es refereix a la temperatura màxima del dia 3 de febrer, de moment rècord històric de temperatura en un febrer també a Barcelona i que el mateix dia marcava aquests valors d’EFI.

Queda clar, doncs, que, tot i que el que se’ns ve al damunt és una calor desmesurada, aquesta no arribaria a rècords històrics.

Més de 40 ºC el maig del 2015

És la marca a superar en alguns punts de la vall del Guadalquivir i del sud-est peninsular. L’episodi de calor del 12-15 de maig del 2015 (amb un màxim els dies 13 i 14) va deixar registres estratosfèrics difícils d’assolir en un mes de maig. D’aquell episodi destaquen aquests registres, segons dades de l’AEMET:

  • 41,2 ºC Còrdova (13 maig 2015)
  • 41 ºC Múrcia (14 de maig 2015)
  • 40,8 ºC Sevilla (13 de maig 2015)

Mapes en mà, una marca inassumible en aquesta primera calorada de l’any, que els models pronostiquen que podria deixar-nos en el millor dels casos valors que superarien per poc els 35 ºC.

temperatures màximes previstes per diumenge 3 de maig. Font: wetterzentrale.

Tot i això, calor intensa, gairebé de ple estiu, però a 5 ºC ben bons del rècord històric per a un mes de maig.

Més assequible a Astúries i Cantàbria

Del gairebé impossible del centre i sud d’Espanya passem al poc probable del litoral Cantàbric. En aquesta zona de la península, a l’igual que en d’altres indrets, Barcelona inclosa, és el vent el que acaba determinant si se supera o no algun rècord.

Si a Barcelona necessitem ponent reescalfat per fer disparar les temperatures, al litoral cantàbric és el vent de sud el règim de vents necessaris per assolir rècords. I es podria donar la barreja de màxim del pic de calor amb aquest vent de sud el proper dimarts.

Els models preveuen màximes que podrien superar els 30/31 ºC en alguns punts, que es podrien acostar en algunes zones als rècords històrics per al mes de maig, sobretot a Astúries. Tot i això, a hores d’ara, sense ser impossible, sembla una possibilitat més aviat complicada.

Les marques a superar són, amb dades de l’AEMET:

  • 36,8 ºC Santander (17 maig 1964)
  • 36,4 ºC Bilbao (25 maig 2017)
  • 33,6 ºC aeroport d’Astúries (13 maig 1992)
  • 32 ºC Oviedo (13 maig 1992)

A Catalunya, molt lluny dels rècords

A casa nostra aquest episodi serà molt càlid, sobretot a l’interior. A la costa, només en moments que bufi ponent la temperatura podria marcar valors especialment alts, però a hores d’ara sense que es vegi tan sols una mínima possibilitat d’acostar-nos en algun rècord històric.

Caldria, per això, assolir aquests registres:

  •  36 ºC Tortosa (27 maig 2006)
  • 35,6 ºC Lleida (25 maig 2017)
  • 33,4 ºC Observatori Fabra (31 maig 2001)
  • 32 ºC aeroport del Prat ( 30 maig de 1926)

Ara com ara, és assequible superar durant aquest episodi els 30 ºC a l’interior, però els 35 ºC s’entreveu una tasca molt complicada. Així ho veu el model PRESCAT del Servei Meteorològic de Catalunya.

Sigui com sigui, calor desmesurada per un mes de maig que els models estacionals indiquen que podria ser plujós i una mica més càlid del normal. La pluja haurà d’esperar, però la calor entra per la porta gran.

 

 

Comparteix a: