energia-renovable
Les energies renovables i verdes ja proporcionen més d'un terç de l'energia mundial que es produeix

Aquesta setmana va tenir lloc el Dia de la Terra, exactament el dia 22 d’abril. Aquesta data s’ha convertit en un esdeveniment informatiu, educatiu i de sensibilització sobre el medi ambient. És un dia per prendre consciència de les problemàtiques ambientals, com la contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl, la destrucció dels ecosistemes o l’esgotament dels recursos no renovables.

Amb aquest marc com a referència i amb una crisi climàtica, de residus i d’extinció d’espècies al capdavant d’uns escenaris poc esperançadors, no tot són males notícies. Un nou informe de l’Agència Internacional d’Energia Renovable (IRENA) ha posat de manifest que el 2019 tres quartes parts de la nova generació d’electricitat van provenir de les energies renovables, una xifra històrica segons l’organisme.

Les noves tecnologies solars, eòliques i altres tecnologies verdes ja proporciones més d’un terç de l’energia mundial que es produeix. En aquest sentit, a Europa i als Estats Units aquestes tecnologies renovables han suposat el 70 % del total de l’expansió de la producció d’energia. A més, aquest 2019 va ser l’any on es van desmantellar més plantes d’energia de combustibles fòssils que no pas se’n van construir.

Calen més esforços

L’altra cara de la moneda és que aquest ràpid creixement de les energies renovables no és del tot suficient. Indrets com l’Àsia, l’Àfrica o l’Orient Mitjà continuen creixent el nombre de plantes de carbó i gas. Per posar un exemple, l’Orient Mitjà, que té la meitat de les reserves mundials de petroli, tan sols el 26 % de la nova capacitat de generació d’electricitat durant el 2019 va ser renovable.

Segons l’informe d’IRENA, la proporció corresponent al total de la capacitat energètica mundial va incrementar-se fins a un 34,7 % durant el 2019, un augment poc considerable si es compara amb el 33,3 % registrat del 2018. Malgrat això, les energies renovables segueixen al capdavant de l’expansió energètica a escala mundial.

La solar i l’eòlica, les més destacades

Entre totes les energies renovables, les que van tenir més pes durant el 2019 van ser l’eòlica i la solar, on conjuntament van aportar el 90 % del total de la capacitat renovable del 2019.

La solar va proporcionar el 55 % de la nova capacitat renovable, sobretot a l’Àsia, amb la Xina; l’Índia; el Japó; Corea del Sud, i el Vietnam al capdavant. Altres augments importants també van tenir lloc a Espanya, així com Austràlia, Alemanya, els Estats Units i Ucraïna.

En canvi, l’energia eòlica va suposar el 34 % del total, amb gairebé la meitat de la nova capacitat a la Xina, i amb importants augments també als Estats Units. Altres tecnologies verdes, com la hidroelèctrica, la bioenergia, la geotèrmica o la marina, van créixer d’una manera més modesta, tot i que s’està veient un increment força rellevant especialment a Turquia, Indonèsia i a Kènia.