onada calor sol i palmeres
Foto: Arnald Pons

L’estiu vol començar a aparèixer aviat enguany.

Amb l’entrada del mes de maig els models apunten a una gran glopada d’aire càlid que arribarà cap a nosaltres i comportarà les primeres calors de l’any en alguns punts del territori.

Una massa d’aire africana

Els darrers dies de l’abril la temperatura s’està comportant ja gairebé com al maig

, amb uns migdies molt suaus i unes nits ja sense fred. Els mapes mantenen aquesta situació fins divendres, moment en què una massa d’aire africana vindrà directament cap a nosaltres amb una temperatura inusualment alta per l’època de l’any en què ens trobem.

Temperatura prevista a 1.500 m per a diumenge, 3 de maig. Font: Wetterzentrale

La presència d’una borrasca a l’oest de la península i un petit centre d’altes pressions cap a Tunísia afavorirà aquesta gran glopada d’aire càlid, que ens podria deixar una temperatura que, en alguns indrets, podria ser més pròpia fins i tot d’un dia d’estiu.

Els darrers mapes dilaten aquesta entrada d’aire càlid i l’allrguen durant bona part de la setmana vinent, amb una entrada màxima de calor en altura cap a mitjans de la setmana vinent, amb registres més de 10 ºC per sobre de la mitjana.

Meteograma per als propers dies a Barcelona. Font: wetterzentrale

Calor d’estiu però no de rècord

Si es compleixen els mapes tindrem entre dissabte i dimarts una temperatura més pròpia de l’estiu que de la primavera, sobretot a escala estatal i a l’interior de Catalunya, que és on es notarà més aquesta gran glopada de calor.

Temperatures màximes previstes per a diumenge, 3 de maig. Font: Wetterzentrale

Mapes en mà es podrien superar fins i tot els 35 ºC a la vall del Guadalquivir o els 30 ºC en alguns punts de la Franja de Ponent o la vall de l’Ebre, una autèntica barbaritat que quedarà encara lluny del rècord absolut per al mes de maig, que en el cas de Còrdova se situa en 41,2 ºC el 13 de maig del 2015 o en 40,8 ºC a Sevilla el mateix dia.

Per al territori català també sembla que quedaria molt lluny. La màxima prevista tot just podria superar els 30 ºC, quan els valors màxims registrats en un mes de maig han estat de 35,6 ºC en el cas de Lleida i 36 ºC en el cas de Tortosa, amb dades de l’AEMET. Clar que en aquests dos últims casos el rècord del maig es va donar els darrers dies del mes.

Barcelona i la costa, una altra realitat

Però a Barcelona i la franja costanera la situació pot ser força diferent. Aquestes grans glopades d’aire càlid a la primavera topen amb una aigua del mar encara força fresca, que avui dia tot just supera per poc els 15 ºC.

Aquest contrast forma les clàssiques boires costaneres o nombrosos bancs de núvols baixos, fet que comporta que l’ambient sigui simplement agradable o a vegades fins i tot un pèl fresc. I, sobretot, humit, amb molta humitat.

La temperatura a 1.500 m serà d’uns 10 ºC per sobre de la mitjana a la vertical de Barcelona. Font: Wetterzentrale

Així doncs a Barcelona els mapes ens indiquen que, a falta de veure el règim de vents que ens afectaria, seria difícil superar la marca dels 25 ºC. Notarem l’ascens de la temperatura, evidentment. Però serà sobretot en hores nocturnes quan notarem que ens acostem a l’estiu, amb una mínima que podria quedar molt a prop dels 20 ºC. El dia més càlid de l’any és encara en mans del 3 de febrer… però té els dies comptats.

El maig es presenta tèrmicament entre normal i un pèl càlid, però entrarà per la porta gran.