Imatge de sol i calor

El mes de maig podria començar amb una calorada intensa en molts punts del territori i no es descarta registrar els primers 30 ºC de l’any durant el mateix dia 1 i a les comarques interiors. A Barcelona, podrem fregar els 25 ºC a final d’aquesta setmana i deixar el 3 de febrer enrere com a dia més càlid d’aquest 2020.

Models meteorològics a mitjà termini

El mapa mensual de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya concorda amb les prediccions dels diferents models meteorològics que hem mostrat abans. En conjunt, es preveu un maig càlid a totes les comarques, amb temperatura superior a l’habitual per a l’època. En altres indrets de l’interior de la península Ibèrica podrà arribar a ser excepcionalment càlid.

Pel que fa referència a la predicció de pluja, es mostra una taca blava a les comarques interiors, probablement fruit de pluges de convecció, arran de la calor que s’espera. No es preveu cap gran episodi plujós ni l’arribada de cap pertorbació significativa. Segons sembla, doncs, parlarem d’un mes de maig amb valors pluviomètrics més alts dels habituals a moltes comarques on el relleu podrà facilitar la convecció de l’aire. Es tracta d’un temps propi de mesos de primavera, amb majoria de matins càlids i assolellats i tardes amb alguns ruixats.

Font: Servei Meteorològic de Catalunya

La NOAA, un escenari diferent

Els models estacionals de la NOAA Americana 

indiquen un panorama diferent.

anomalia de precipitació per al mes de maig. Font: NOAA

La NOAA indica  un maig normal des del punt de vista termomètric i discrepa notablement respecte al model europeu pel que fa a la precipitació.

En el cas de la pluja esperable al maig segons els models de la NOAA, aquesta seria més abundant del que tocaria a tota la península Ibèrica sense excepció, amb un màxim especialment remarcable a l’entorn pirinenc.

Veurem qui se’n duu el gat a l’aigua.

Calorada intensa per començar el maig

D’entrada però, el mes de maig començarà amb calor d’estiu i ambient assolellat. La temperatura més intensa podrà arribar entre final d’aquesta setmana i el principi de la que ve, més o menys fins al dia 5 de maig, quan podran registrar-se 30 ºC a punts de l’interior i fins a 25ºC al litoral. A partir de llavors es preveu un retrocés dels termòmetres, encara que seguiran superiors a la mitjana climàtica (línia vermella de la gràfica), almenys fins a meitat de mes.

Evolució tèrmica i pluviomètrica per als propers dies, segons diferents models meteorològics.

Les línies inferiors de la gràfica indiquen la possibilitat de pluja també durant els primers dies de mes, probablement fruit de la mateixa calor.