Foto nocturna a l'Observatori Fabra feta per l'Alfons Puertas, el 23/10/17

A poc més d’un dia per acabar el mes i a falta de les dades oficials que confirmarà l’Observatori Fabra a principis de maig, el mes d’abril passarà a la història com el més plujós mai vist.

Pel que fa a les temperatures, l’abril del 2020 serà un abril simplement normal o una mica càlid, amb una desviació acumulada que, a dia d’avui i a falta de confirmació oficial, es mou al voltant d’1 ºC per sobre del que seria usual per a aquestes dates.

Nits sense fred en gairebé tot el mes

Però aquesta anomalia positiva queda concentrada estrictament en els valors nocturns, que freguen els 2 ºC de desviació respecte de la mitjana. Amb les dades de l’estació meteorològica automàtica que el Meteocat té a l’Observatori Fabra, els 10,7 ºC de mínima mitjana d’aquest mes quedarien molt lluny dels 9 ºC que l’Observatori té com a mitjana climàtica per al període 1981-2010.

I és que de fred nocturn n’hem tingut molt poc aquest abril. Només els primers dies del mes trobem temperatures realment fredes, encara com a restes d’aquell episodi de fred i pluja de finals del mes de març

De la resta d’aquest abril, més de 20 nits per damunt dels 10 ºC i només quatre nits amb una temperatura nocturna inferior a la mitjana climàtica (9 ºC). 

És així com s’ha arribat a aquesta anomalia positiva propera als 2 ºC (1,7 ºC amb dades del Meteocat fins al 29 d’abril).

Els migdies, calcats a la mitjana climàtica

La situació canvia radicalment si analitzem les temperatures màximes. En aquest cas, a dia 29 i amb dades del Meteocat, la mitjana d’aquest mes d’abril i la mitjana climàtica coincideixen gairebé fins a la centèsima. 17,31 ºC registrats per 17,3 ºC la climàtica.

Una mitjana perfecta que ha estat així gràcies als nombrosos dies de pluja, dies en què la temperatura màxima ha estat clarament inferior a la mitjana i, fins i tot, digna de l’hivern i que ha servit per compensar perfectament els migdies més càlids del mes.

El balanç definitiu, divendres

Caldrà esperar les dades oficials d’aquest divendres per saber les dades finals. Des del punt de vista termomètric serà un mes probablement càlid o, en el millor dels casos, simplement normal.

De ser càlid, engreixaria la nòmina dels mesos que superen la mitjana climàtica i que ja superen la meitat del total. El mes de març va ser simplement normal des del punt de vista termomètric, un fet cada cop més difícil d’assolir.