Meteociel GFS
Temperatura prevista dijous 27 de juny a les 14 h. Font: Meteociel.fr (GFS model)

Una onada de calor que  descontrolarà el termòmetre a Catalunya a partir de Sant Joan no quedarà aturada al sud dels Pirineus o dels Alps con en altres ocasions. Aquesta primera onada de calor de la temporada serà notícia a moltes regions interiors i del nord del continent europeu. Tan sols la façana atlàntica i l’extrem oriental d’Europa en restaran al marge de les altes temperatures.

Els mapes apunten que una bombolla d’aire calent a totes les capes anirà viatjant de forma decidida de sud cap a nord a partir de Sant Joan i que, entre mitjans de la setmana vinent i el cap de setmana del 29 i 30 de juny, afectarà de ple el centre i el nord d’Europa. La isoterma dels 20 graus a un 1.500 metres arribarà a fregar el sud d’Escandinàvia.

L’anomalia de temperatura a la capa de 850 hPa —uns 1.500 metres d’altura— serà exagerada la setmana vinent, en alguns moments de fins a 16 graus per sobre la mitjana a aquest nivell.

Meteociel.fr model GFS
Anomalia de temperatura a 850 hPa de cara a divendres, 28 de juny. Font: Meteociel.fr (GFS model)

Fins a 39 graus a Berlín i París

Aquells qui viatgin a regions centrals d’Europa la setmana vinent s’hauran de preparar per patir temperatures similars a les que registraran en ciutats com el Caire o Marràqueix o Nova Delhi els mateixos dies.

El centre de França, així com regions d’Alemanya, l’entorn dels Alps o el Benelux superaran còmodament els 35 graus a partir de dimecres.

París, ciutat habituada a la calor —no són estranyes màximes de 35 graus alguns dies de l’estiu— podrà anotar entre dijous i divendres vinent màximes de 39 ºC. A Berlín el termòmetre assolirà una màxima superior als 35 graus a mitjans de la setmana vinent.

Viena o Munic passaran dels 35 ºC entre dimecres i el cap de setmana, i podrien anotar màximes de fins a 38 graus. Londres, en canvi, quedarà just al límit de la calorada i només entre dimecres i divendres s’esperen màximes de 30 o 32 ºC.

Dublín o Hèlsinki quedaran al marge de les altes temperatures i gaudiran de màximes poc per sobre els 20 graus al llarg de tota la setmana vinent.

La calor quedarà a les portes de Suècia, Finlàndia i Noruega. A Oslo, a tall d’exemple, la calor no passarà de moderada en aquesta ocasió: els dies més càlids els viuran entre dijous i divendres amb valors de 26 o 27 graus al migdia.

Quan s’acabarà l’onada de calor a Europa?

L’episodi de temperatures anòmales s’iniciarà pel sud d’Europa a partir de Sant Joan i assolirà de ple el centre i el nord del continent abans de mitjans de la setmana vinent.

Els darrers mapes apunten que la bombolla africana començarà a anar de baixa a Catalunya a partir de Sant Pere i que el termòmetre es podria normalitzar coincidint amb el canvi de mes. Al centre i el nord d’Europa la refrescada trigarà un parell de dies més a arribar: ho farà a partir del primer dia de juliol.