Foto: Xavi Cabo

Aquest dimarts la temperatura màxima va arribar fins als 28 ºC a la ciutat i aquest dimecres s’espera superar els 30 ºC. Es preveu que tindrem la primera onada de calor de l’estiu, que es mantindrà ben bé fins dissabte o diumenge. A banda dels valors diürns de temperatura, que podran batre molts rècords climàtics a l’interior del país i a bona part d’Europa, també haurem d’estar alerta dels valors mínims. El primer dia d’afectació de la massa d’aire càlid, provinent d’Àfrica, va ser dimarts i ja es van registrar a la majoria de barris valors de nit tropical, és a dir, superiors als 20 ºC. Dimecres encara han sigut més alts i s’espera que a partir de dijous puguin ser de nit tòrrida, és a dir, amb una temperatura mínima de 25 ºC o més.

Temperatura mínima 25/06/19
Temperatura mínima 26/06/19

 

Nits tropicals i tòrrides, cada cop més nombroses

L’estiu passat, el del 2018, va acabar amb més de 100 nits tropicals, entre les quals n’hi va haver 12 de tòrrides, al Raval. Aquesta setmana han arribat les primeres nits de mal dormir de la temporada amb nits tropicals des de dilluns a diumenge, però cada cop més càlides, especialment de dijous a dissabte, quan es podran registrar nits tòrrides al centre de la ciutat.

La massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica impulsarà vents de component sud i llevant a casa nostra. Això facilitarà que, a banda de l’aire càlid, també hi hagi molta humitat i, per tant, xafogor.

Previsió de temperatura a 1500 m d’alçada

 

 

Activada l’alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per calor

Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor generalitzada. Algunes de les recomanacions que fa és tenir precaució en les activitats a l’aire lliure a les hores centrals del dia i protegir nadons i gent gran dels efectes de la calor. A més es demana a la ciutadania que eviti situacions de risc que poden desencadenar en un incendi.

Recomanacions per l’onada de calor

Protecció Civil fa fies que alerta de l’alt risc d’incendis i la temperatura dels propers dies incrementarà encara més la vulnerabilitat del nostre entorn. Davant una situació de calor com la que s’espera es recomana:

  • Beure molta aigua i fer àpats lleugers
  • Protegir-se de la radiació ultraviolada, que aquests dies podrà ser superior a 10, valor extrem.
  • No sortir al carrer durant les hores de més calor, sobretot menors i gent gran i, sempre que sigui possible, s’aconsella que estiguin en llocs climatitzats.
  • Ventilar les llars durant la nit i tancar finestres durant les hores de més calor, per evitar que la radiació solar entri a les cases.
  • Hidratar les mascotes més que de costum i evitar treure-les a passejar en hores de més calor.