Salut ha fet una crida a la prevenció per minimitzar els riscos d’un cop de calor a conseqüència de la temperatura que registren els termòmetres en les darreres hores. La Generalitat ha posat en marxa un dispositiu especial per a l’estiu, com ja ha fet en altres ocasions, que comporta l’ampliació de la plantilla tant a hospitals com en els centres d’atenció primària (CAP). La majoria dels sanitaris van destinats a l‘atenció primària amb 422 persones més. Els hospitals es reforçaran amb 81 professionals, entre metges, infermeres, auxiliars i d’altres especialitats. Des del 2015, Salut ha incrementat durant aquest període estival fins a 203 efectius.

El servei que també incorpora reforços és el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) amb 25 ambulàncies més, que representen un increment de 31.260 hores de cobertura sanitària.

S’activa una campanya de comunicació per les onades de calor

El Departament de Salut ha iniciat una campanya de comunicació per recordar als ciutadans dels riscos en un episodi de calor extrema. L’eslògan és “Un estiu sense UFF” i recorda que l’excés de calor pot provocar problemes de salut.

Recomanacions bàsiques per suportar la calor

Els col·lectius més vulnerables davant d’aquesta situació són els infants, gent gran, persones amb malalties cròniques, discapacitats, aquelles que viuen soles i les que treballen a l’aire lliure (jardiners, paletes, socorristes…). Salut recomana la hidratació constant bevent molta aigua, protegir-se del sol amb crema protectora, evitar les altes temperatures, ventilar i refrescar les cases durant la nit quan ja no fa sol, i supervisar els infants quan s’estan banyant. Si l’exposició a la temperatura es perllonga, la del cos pot elevar-se fins a nivells perillosos per a la salut. És en aquests moments quan ens hem de dirigir de forma immediata a urgències per si hi ha un cop de calor.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que les onades de calor són cada vegada més freqüents a conseqüència del canvi climàtic. Ha recordat que l’any passat es van produir dos episodis de calor extrema i es van registrar 65 casos de cops de calor, dels quals, 28 van morir. Es tracta de la xifra més elevada que hagi registrat mai l’Agència de Salut Pública de Catalunya des del 2004.