dona rentant-se mans a la font onada calor

En previsió que els termòmetres s’enfilin més enllà dels 30 graus els propers dies, cal recordar alguns consells bàsics per evitar cops de calor i suportar les altes temperatures. Protecció Civil elabora una llista de recomanacions: què fer i també què no fer a les hores més càlides del dia.

  • A casa

Per evitar que la casa se sobreescalfi, cal abaixar les persianes quan toca el sol i obrir les finestres de nit. És recomanable utilitzar un ventilador o aire condicionat. També ens podem refrescar amb una dutxa o amb tovalloles mullades i beure aigua fresca sovint.

  • Al carrer

Cal evitar sortir de casa a les hores de més calor. Caminar sempre que es pugui per l’ombra, portar roba lleugera, preferiblement de cotó, i una gorra o barret. És recomanable dur una ampolla d’aigua i beure’n sovint i mullar-nos la cara. Si ens aturem a descansar, que sigui en un lloc fresc o un espai climatitzat.

  • Al cotxe

Si es pot triar, es recomana no agafar el cotxe durant les hores de més calor i, sobretot, no deixar-hi dins infants, persones vulnerables o animals de companyia. Cal portar begudes dins el vehicle i, si cal, aturar-se periòdicament durant el trajecte per refrescar-nos i descansar.

  • Àpats

S’aconsella fer àpats lleugers, que no siguin gaire calents ni aportin massa calories (salses, arrebossats i fregits). Són recomanables els aliments rics en aigua, com les fruites, verdures i hortalisses, que ajuden a recuperar les sals minerals que perdem amb la suor. També cal beure aigua i sucs al llarg del dia i evitar les begudes alcohòliques.

  • Ajudar els altres

Protecció Civil recomana tenir cura de la gent gran o malalta que tinguem a prop: intentar visitar-los un cop al dia i ajudar-los a seguir tots aquests consells. També cal revisar la medicació, si en prenen, i consultar amb el metge si cal ajustar-la o canviar-la en cas que afecti la termoregulació.

Si trobem alguna persona amb símptomes de deshidratació, cal avisar els serveis mèdics o trucar al 112, moure-la a un espai més fresc i donar-li aigua, mullar-la i ventar-la fins que arribi el personal sanitari.