Els ciutadans que visiten, aquests dies, el Parc de Collserola ho fan respectant les franges horàries per sortir al carrer establertes en la desescalada per la crisi del coronavirus. Les dades de què disposen els responsables del parc així ho demostren: abans del confinament les hores del dia amb més afluència de visitants anaven des de les 10 fins a les 13 h, mentre que des del 2 de maig se situen entre les 7 i les 9 h. Aquest fet ha portat els responsables del parc a valorar mantenir les franges horàries quan s’acabi l’estat d’alarma per evitar les aglomeracions habituals d’aquesta zona natural.
“La massificació que patim a vegades els caps de setmana i en determinats indrets ens dona la idea que es poden establir franges horàries perquè els col·lectius no es facin nosa els uns als altres“, afirma el director gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, Marià Martí.
1.000 visitants més el primer cap de setmana de permís per sortir
Després d’un mes i mig sense poder sortir a fer esport, prop de 7.000 barcelonins van visitar aquest cap de setmana el Parc de Collserola, gairebé un miler més que un cap de setmana del mes de març, abans del confinament. Dissabte s’hi van acostar gairebé 4.000 persones i diumenge, 3.000. A la carretera de les Aigües va resultar difícil que els esportistes poguessin mantenir la distància social recomanada per evitar el contagi del coronavirus.
Tot i que els responsables del parc asseguren que aquest espai natural no està saturat, reconeixen que sí que s’hi produeixen aglomeracions, sobretot en tres punts: el passeig de les Aigües, Can Borrell i Can Catà. Dels cinc milions d’usuaris anuals que visiten el Parc de Collserola, més d’un milió i mig es concentren al passeig de les Aigües.
Reduir a la meitat els camins
El repte que es plantegen a partir d’ara els responsables del parc, sobretot en el context de desescalada, és aconseguir reduir el nombre de camins pels quals es pot passejar i fer esport. Proposen passar dels més de 700 que hi ha actualment a 300.
Martí defensa que el de Collserola “no és un parc d’atraccions esportives” sinó “un parc natural i l’objectiu són els seus valors naturals i de biodiversitat”. Per això, tal com defensa el director gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, “la resta s’ha de subordinar”.