La temperatura dins de casa ha escalat posicions i ja supera els 30 ºC a moltes llars barcelonines.

La col·laboració de més de 50 persones

Han estat més de 50 persones les que ens han ajudat a elaborar un teòric mapa de temperatura interior a Barcelona ciutat en què es pot veure com són molts els barris en què la temperatura interior dins de casa supera ja els 30 ºC.

I tot això ja a plena canícula. La teoria ens diu que poc més haurien de poder pujar els termòmetres interiors, però en aquest cas hi juguen altres factors importants.

L’orientació dels pisos, vital

Pisos que estiguin orientats al sud són els que tenen més insolació i, per tant, els que agafen més temperatura. Això que ara és un inconvenient, és tota una virtut durant els mesos hivernals, quan suposen un gran estalvi en calefacció.

Per contra, estances orientades al nord són les més fredes, tant ara com a l’hivern. Ara una avantatge, a l’hivern un gran inconvenient.

De fet, si sou dels que teniu un pis amb estances que miren als dos costats (nord i sud) haureu notat que les habitacions que us donen a la cara nord poden tenir temperatures entre 2 i 3 ºC més baixes que les que teniu allà on toca el sol.

Però el que dèiem. El que ara alguns veuen com a inconvenient, altres veuen com a avantatge. I a l’hivern exactament al contrari.

L’altura de la casa, també important

No és el mateix viure a un soterrani que a un àtic ni el mateix viure en un tercer que en un primer. En general, com més amunt més calor, especialment en els àtics i especialment encarats al sol. En aquest cas, viure sota un terrat exposat al sol escalfa l’estança inferior i, això, fa que els àtics acostumin a tenir una temperatura força més alta que en pisos inferiors.

A més a més, com més amunt vivim més possibilitats que ens toqui el sol o, si més no, més estona. El sol puja encara a gairebé 65º respecte de l’horitzó. Tot i que és molt amunt, en carrers estrets pot no ser suficient com perquè el sol arribi a les plantes més baixes d’un edifici.

Per descomptat, els soterranis juguen a part. Més lluny encara de la influència de la meteorologia, el seu sistema és molt més lent en reflectir pujades i baixades de temperatura i, normalment, queda amb una temperatura més homogènia durant l’any.

Com baixo la temperatura de casa?

No us descobrirem res que no sapigueu. Obriu finestres. Ara bé, no sempre. Quan la temperatura ambiental supera els 33 ºC, els experts recomanen tancar-les, per tal que no se’ns escalfi més l’ambient de casa nostra.

Ventilar diàriament una estona també ens ajudarà, no només a renovar l’aire que tenim dins, sinó a refrescar una mica la nostra llar.

I els més afortunats podran fer servir l’aire condicionat, que es recomana mantenir a una temperatura no inferior als 25 ºC per una major eficiència.

Però, una de les coses que millor funciona és aprofitar els canvis de temps, una cosa més complicada de fer durant l’estiu.

D’aquesta manera aconseguirem recuperar un parell o tres de graus ben bons.