La temperatura interior ja supera els 25ºC a moltes llars
La temperatura interior ja supera els 25ºC a moltes llars

La temperatura dins de casa ha escalat posicions ràpidament. Si fa poc més d’un mes teníem la calefacció encesa, ara qui més qui menys obre les finestres per renovar l’aire i refrescar una mica l’ambient interior, que en molts casos supera ja els 25 ºC.

La col·laboració de més de 100 persones

Han estat més de 100 persones les que ens han ajudat a elaborar un teòric mapa de temperatura interior a Barcelona ciutat en què es pot veure com són molts els barris en què la temperatura interior dins de casa supera ja els 25 ºC.

La gran pujada de les temperatures de les darreres setmanes ens ha portat ja la primera mínima tropical a les Corts, excepcionalment prematura i són molts els que han retirat ja el nòrdic del llit o, fins i tot, comencen a passar-ho una mica malament. De fet, som molts els que traiem un peu del llit per regular la nostra temperatura corporal.

I tot just acabem de començar. Principis de maig. Tot el llarg estiu per davant fins que amb una mica de sort el setembre ens ajudi a fer baixar una mica la temperatura dins de casa.

Però ni tots els pisos d’un barri, ni els d’un carrer i ni tan sols els d’un mateix edifici tenen la mateixa temperatura. La grandària del pis i, sobretot l’altura i l’orientació, condicionen molt la temperatura interior.

L’orientació dels pisos, vital

Pisos que estiguin orientats al sud són els que tenen més insolació i, per tant, els que agafen més temperatura. Això que ara és un inconvenient, és tota una virtut durant els mesos hivernals, quan suposen un gran estalvi en calefacció.

Per contra, estances orientades al nord són les més fredes, tant ara com a l’hivern. Ara una avantatge, a l’hivern un gran inconvenient.

De fet, si sou dels que teniu un pis amb estances que miren als dos costats (nord i sud) haureu notat que les habitacions que us donen a la cara nord poden tenir temperatures entre 2 i 3 ºC més baixes que les que teniu allà on toca el sol.

Però el que dèiem. El que ara alguns veuen com a inconvenient, altres veuen com a avantatge. I a l’hivern exactament al contrari.

L’altura de la casa, també important

No és el mateix viure a un soterrani que a un àtic ni el mateix viure en un tercer que en un primer. En general, com més amunt més calor, especialment en els àtics i especialment encarats al sol. En aquest cas, viure sota un terrat exposat al sol escalfa l’estança inferior i, això, fa que els àtics acostumin a tenir una temperatura força més alta que en pisos inferiors.

A més a més, com més amunt vivim més possibilitats que ens toqui el sol o, si més no, més estona. El sol puja ja més de 65º respecte de l’horitzó, però en carrers estrets pot no ser suficient com perquè el sol arribi a les plantes més baixes d’un edifici.

Per descomptat, els soterranis juguen a part. Més lluny encara de la influència de la meteorologia, el seu sistema és molt més lent en reflectir pujades i baixades de temperatura i, normalment, queda amb una temperatura més homogènia durant l’any.

Com baixo la temperatura de casa?

No us descobrirem res que no sapigueu. Obriu finestres. Ara bé, no sempre. Quan la temperatura ambiental supera els 33 ºC, els experts recomanen tancar-les, per tal que no se’ns escalfi més l’ambient de casa nostra.

Ventilar diàriament una estona també ens ajudarà, no només a renovar l’aire que tenim dins, sinó a refrescar una mica la nostra llar.

I els més afortunats podran fer servir l’aire condicionat, que es recomana mantenir a una temperatura no inferior als 25 ºC per una major eficiència.

Però, una de les coses que millor funciona és aprofitar els canvis de temps com el del proper diumenge per refrescar l’ambient. Sotregades importants de la temperatura com la que se’ns tirarà al damunt aquest diumenge i dilluns cal aprofitar-les per obrir finestres tant com puguem (i com la pluja ens permeti).

D’aquesta manera aconseguirem recuperar un parell o tres de graus ben bons. No patiu per si penseu que us fa fred, som al maig, i la temperatura que puguem baixar durant un episodi de temperatures benignes el recuperarem ràpidament més endavant.

L’estiu encara no haurà arribat. Però a casa fa dies que s’olora.