Aigua platja Barcelona

L’ambient inusualment càlid dels primers dies de maig, barrejat amb una situació marítima encalmada, ha ajudat a un augment ràpid de la làmina més superfícial del mar, que actualment té uns registres més propis de principis del mes de juny que no pas de principis de maig.

Més de 3 ºC en només una setmana

L’ascens ha estat notable i amb molta velocitat. De ben segur els corrents marins també han tingut un pes important en aquest ascens tèrmic, però el cert és que a ningú li passa per alt que la pujada de la temperatura a l’aire també ha estat clau.

El sol “pica” de valent, com dies de ple estiu i incideix amb un angle de més de 65º. Les temperatures aquestes dies han superat continuadament els 25 ºC als migdies i, de nit, és difícil ja baixar dels 17/18 ºC.

És així com s’arriba a aquest gran ascens de la temperatura que ens ha dut dels menys de 16 ºC de principis de mes als prop de 19 ºC que tenim aquest dimecres, segons la boia que Ports de l’Estat té davant el port de la ciutat. Un ascens molt important tenint en compte un sistema inercial com el marítim.

Una temperatura que, d’acord amb les dades del Diego Lázaro, equivaldria a la normalitat d’un dia de finals de maig o principis de juny.

Temperatura de l’aigua del mar l’any 2019. En negre, la mitjana de la sèrie. Font: Diego Lázaro

A Tarragona ja toquen els 20 ºC

Una mica més al sud que Barcelona, la temperatura de l‘aigua del mar a Tarragona ha assolit ja els 20 ºC, gairebé quatre graus més que fa només una setmana,  quan voltaven els 16,5 ºC.

Més aliment per les tempestes de diumenge

Aquest gran ascens de la temperatura podria ajudar a alimentar les tempestes que es podran formar aquest diumenge.

Tenir el mar més escalfat del que és normal pot aportar més energia a aquest episodi tempestuós que podrà comportar un descens clar de la temperatura.

Veurem com queda de tocada també la temperatura de l’aigua del mar.