La infecció per coronavirus per contacte amb l’aigua en activitats recreatives és “molt poc probable” segons un informe del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Tot i això, avisen que la supervivència del virus en l’aigua dels rius, llacs o gorgues d’aigua dolça i no tractada “és superior” a la del mar i, per tant, aquests són els mitjans aquàtics “més desaconsellables”.

Piscines i mar: els espais més segurs

Pel que fa a les aigües tractades com el cas de les piscines, l’informe del CSIC especifica que “quan l’ambient de les instal·lacions es manté a temperatures elevades, com és el cas de les saunes i els banys de vapor, s’espera que la supervivència del virus es redueixi per l’alta temperatura”.

La presència de la sal al mar és un factor que “probablement contribueix a la disminució de la càrrega viral i la seva inactivació per analogia al que passa amb virus similars, indica l’informe. Pel que fa a la sorra, el CSIC afirma que l’acció conjunta de la sal de l’aigua de mar, la radiació ultravioleta solar i l’alta temperatura que pot experimentar la sorra, afavoreixen que el virus resulti inactiu.

Cal evitar les aglomeracions de persones

L’informe recorda que els principals focus d’infecció en aquests àmbits es generen quan hi ha “una pèrdua de les mesures recomanades de distanciament social”. Per a aquest motiu l‘estudi destaca que la principal via de transmissió del virus és la respiració, la tos i el contacte entre les persones i, per això, considera que les aglomeracions que hi pot haver a piscines i platges, així com els objectes utilitzats o tocats per diverses persones, poden continuar essent mecanisme de contagi.