Bandera verda a la platja de Barcelona

Aquest divendres torna a onejar la bandera verda a totes les platges del litoral de Barcelona després de molts dies de predomini de banderes grogues. És a dir, ara la qualitat de l’aigua és bona, no hi ha meduses i l’estat de la mar també és bo. En conjunt, però, el juliol no ha estat un bon mes per als banyistes, sobretot aquesta última setmana, perquè cada dia hi ha onejat la bandera groga.

El problema: les meduses i la mala qualitat de l’aigua

A principis de mes, el problema principal van ser les meduses. Se’n van veure a les platges de Sant Miquel, el Somorrostro i la Barceloneta, on va onejar la bandera groga. De fet, l’Institut de Ciències del Mar va advertir a l’inici de l’estiu que aquest any hi hauria un increment sobtat de meduses.

Dies després, però, a la presència de meduses s’hi va sumar la mala qualitat de l’aigua. Primer es va haver d’hissar la bandera vermella, que prohibeix el bany, a la platja de la Nova Icària per la presència de “residus sòlids naturals”.  Això va ser el 17 de juliol. L’endemà, el 18 de juliol, la bandera vermella es va substituir per la groga a tot el litoral per la mala qualitat de l’aigua. Una situació que s’ha repetit durant tota una setmana fins aquest divendres, 26 de juliol.

Per què s’acumula brutícia a les platges?

Segons l’Institut de Ciències del Mar, l’explicació a la mala qualitat de l’aigua d’aquests últims dies cal buscar-la en els episodis de pluja abundant de mitjans de juliol. Les depuradores no poden absorbir tanta aigua i la del clavegueram va a parar directament al mar. L’aigua s’embruta amb residus sòlids i alhora hi augmenta la presència del microorganisme “Escherichia coli”, procedent de les restes fecals. Aquest és l’indicador que s’usa en les analítiques de l’aigua.

Quan això passa, recuperar la qualitat de l’aigua és un procés lent. Perquè es redueixin els indicadors d’aquest bacteri és important l’acció de la llum del sol,  que té un paper bactericida i ajuda en la depuració de l’aigua. També cal temps perquè els residus es vagin diluint i, finalment, desapareguin.