A tocar del litoral i amb un disseny pensat especialment per atreure les aus, el Parc de Diagonal Mar és un dels millors indrets per veure espècies diferents d’ocells de la ciutat. Així ho explica l’ornitòleg i veí de Diagonal Mar i el Front Marítim Ricardo Ramos. Fa 16 anys que estudia els ocells que passen per l’espai i ara ha publicat un llibre, titulat ‘Les aus del Parc de Diagonal Mar’. Hi compila les dades de les 159 espècies que s’hi han detectat. L’obra es pot trobar a la llibreria La Mar de Papers, que també en gestiona la venda per internet.

Descobrir les aus del Parc de Diagonal Mar

Ricardo Ramos explica que la proximitat amb el mar i el disseny de l’arquitecte que el va projectar –Enric Miralles– converteixen el Parc de Diagonal Mar en un dels millors espais de Barcelona per veure ocells. Això és el que aquest ornitòleg i veí del barri fa des de fa 16 anys. “Vaig començar publicant unes fulles informatives molt senzilles que anava veient cada any”, relata Ramos. El 2009 va obrir un blog “que ha tingut molta repercussió perquè ja ha arribat a les 250.000 visites“.

Ara, amb tota la informació recopilada ha escrit ‘Les aus del Parc de Diagonal Mar’, un llibre que ha tardat 14 mesos a tenir enllestit. L’obra documenta les 159 espècies d’ocells que s’han detectat al parc, amb una fitxa tècnica de cadascuna. Per això, s’ha editat en un format que en facilita la consulta.

Plantes per atreure els ocells

Ramos ha comptat amb diferents col·laboradors per fer el llibre, tant pel que fa a la cessió d’imatges com als escrits que complementen la informació sobre les aus. Per exemple, Jordi Cebrian, de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural, hi ha aportat una secció sobre la importància de la botànica del parc per atreure les diferents espècies. “Hem comprovat que hi ha una quantitat determinada de plantes ornamentals, algunes que són autèntiques, d’altres que són espontànies”, explica Cebrian, “i totes tenen importància de cara als ocells”.