La Comissió Europea podria presentar una demanda davant del Tribunal de Justícia europeu contra Barcelona, el Prat de Llobregat i Madrid pels alts nivells de contaminació que tenen. Segons publiquen diversos mitjans citant fonts comunitàries, a la llista, que aprovarà durant aquest matí de dimecres la Comisió Europea i que es farà pública aquest dijous, apareix la denúncia a Espanya  per vulnerar reiteradament les normatives comunitàries sobre la qualitat de l’aire.

La Comissió Europea va demanar mesures addicionals fa uns dies

A principis d’aquest mes de juliol, Brussel·les ja va alertar a la ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, que les administracions públiques espanyoles prenguessin més mesures per lluitar contra la contaminació. Ribera va informar al Departament de Territori i Sostenibilitat i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, i els va demanar actuacions addicionals, però aquest gest podria no haver estat suficient. Segons Fonts del Ministeri consultades per Betevé, de moment no poden confirmar ni desmentir la demanda. Tot i això, en cas que s’obri l’expedient, el Tribunal requeriria a Espanya mesures urgents que hauria d’aplicar en un termini concret de temps. Després es tornarien a avaluar els nivells de contaminació i en cas de seguir vulnerant les normatives europees, s’imposaria una sanció.

Alertes reiterades de Brussel·les

Aquesta no és la primera advertència que Brussel·les fa a l’estat espanyol per la contaminació a la nostra ciutat. A l’octubre del 2014, la Comissió ja va donar un termini de dos mesos al Govern per aplicar les directives comunitàries i d’aquesta manera protegir els ciutadans de l’exposició a la pols fina, un agent contaminant especialment present a Barcelona i l’àrea metropolitana que provoca malalties com ara asma, càncer de pulmó o problemes cardiovasculars.