Aquesta setmana ens ha arribat la tercera onada de calor de l’estiu, encara que menys intensa que la de final de juny. Aquest divendres però es preveu un canvi en el temps, més contundent dissabte.

A banda de l’arribada de ruixats i tempestes, també serà notòria la clatellada de la temperatura. A Barcelona es preveu passar dels 30 graus divendres, als 26 graus de màxima dissabte. A més, durant les nits es podrà dormir molt millor. Es passarà dels 24- 25 graus de mínima, als 19 – 22 graus, en funció dels barris, i deixarem enrere la xafogor d’aquesta setmana.

Quan i on plourà?

Aquest divendres ens arriba una massa d’aire més fresca que la que hem tingut durant la resta de la setmana. Concretament, es tracta d’una bossa d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera que, juntament amb l’aire tan calent d’aquests dies, facilitarà la formació de ruixats i tempestes, localment intenses i, fins i tot, amb alguna calamarsada en punts de l’interior.

Als mapes inferiors s’observa com divendres començarà a apropar-se la massa d’aire més fresc i que ja afecta bona part de la vessant atlàntica de la península. Dissabte tindrem l’aire fred a sobre nostre, amb temperatura d’uns cinc graus inferior. Diumenge, sobretot al matí, es manté l’aire fred a casa nostra, encara que a partir del vespre i sobretot dilluns es retirarà ràpidament.

Temperatura a les capes altes de l’atmosfera divendres
Temperatura a les capes altes de l’atmosfera prevista per dissabte al vespre
Temperatura prevista a les capes altes de l’atmosfera per diumenge a la tarda

Segons aquests mapes és fàcil preveure un augment clar de les nuvolades durant la jornada de divendres, amb ruixats que ja des de bon matí afectaran punts de les comarques del Pirineu de Lleida i alguns altres indrets de ponent. Al llarg de la tarda avançaran de ponent a llevant i s’estendran per bona part de la meitat nord i occidental del territori.

Dissabte la pluja es preveu més intensa i general, perquè és quan entrarà l’aire més fred. Diumenge només quedarà restes d’inestabilitat en punts del litoral i al matí. Durant la tarda s’obriran clarianes, però es mantindrà l’ambient fresc fins dilluns. De fet, en punts de muntanya aquest cap de setmana la temperatura es mourà entre els 10 i els 20 graus, el que suposarà una bona refrescada.

Clara millora de la qualitat de l’aire

La massa d’aire que ha afectat Catalunya i bona part del sud d’Europa, des de dilluns i fins aquest divendres, procedia del nord d’Àfrica, era molt càlida i ens aportava pols procedent del Sàhara. És per aquest motiu que els nivells de partícules en suspensió (PM10) a l’aire era elevat i deixava un ambient tèrbol a la ciutat. Amb l’arribada del canvi de temps aquesta situació canviarà per complert i la pluja que caure no anirà acompanyada de fang.

Mapa de pols atmosfèrica segons el model SKIRON el 25/07/19

 

Previsió de pols atmosfèrica segons el model SKIRON per dissabte 27 /07/19

 

 

Com sempre, seguirem l’evolució del canvi de temps a les xarxes socials de @btveltemps .