(ACN) Brussel·les ha denunciat Espanya per vulnerar els nivells de contaminació de l’aire a Barcelona, part del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i l’Oriental i Madrid. La Comissió Europea ha anunciat aquest dijous la decisió de portar davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) l’Estat espanyol per no “respectar els límits de diòxid de nitrogen” en aquestes zones. Ho fa dues setmanes després de donar un ultimàtum a les autoritats espanyoles amb una carta d’avís.

Les àrees afectades

Segons la Comissió Europea, Barcelona, Terrassa, Sabadell, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet o Granollers sobrepassen “de manera persistent” els límits legals del diòxid de nitrogen, una substància que provoca la mort prematura de 9.000 persones cada any a Espanya. Ara el TJUE haurà d’avaluar el cas i si falla en favor de la Comissió Europea, aquesta podrà imposar una multa a l’Estat espanyol per no complir els límits de contaminació de l’aire marcats per la normativa.

Sota vigilància des del 2015

Des del 2015 Espanya està sota la lupa de Brussel·les pels alts nivells de contaminació de l’aire, especialment a Barcelona i Madrid. Dos anys més tard, el 2017, la Comissió Europea va advertir l’Estat a través d’un “avís motivat” de la possibilitat d’anar al TJUE si no es prenien mesures. L’any passat, però, Espanya, es va salvar d’anar als tribunals, ja que Brussel·les va considerar que les mesures que s’estaven adoptant o estaven previstes “semblaven les adequades” per revertir la situació.

Per contra, Alemanya, França, Hongria, Itàlia, el Regne Unit i Romania sí que van ser demandats al tribunal amb seu a Luxemburg.